Obeležen Svetski dan srca (30.septembar)

Postavljeno: 29.09.2022

U okviru obeležavanja Svetskog dana srca, u školi Vuk Karadžić organizovane su Igre bez granica i Kviz znanja o zdravim stilovima života, sa učenicima trećeg razreda te škole.

Aktivnosti organizivane sa ciljem da se mladi upoznaju sa značajem praktikovanja zdravih stilova života, prirpemila je i realizovala Služba polivalentne patronaže, u saradnji sa Zavoodm za javno zdravlje i Crvenom krstom.

Podeljeni u grupe, učenici su u Kvizu znanja odgovarali na pitanja o zdravoj hrani, fizičkoj aktivnosti i higijeni, nakon čega su se takmičili i u ubacivanju loptice u koš, skakanju u džakovima i u igrama sa balonima.

Prema rečima učiteljice Marine Ilić ovo je prvi put da se u školi Vuk Karadžić na ovakav način obeležava Svetski dan srca. Deca su pokazala veliko interesovanje za učešće u aktivnostima i, kako je kazala, deo onoga što su o zdravim stilovima života  danas čuli i naučili kroz igru, sigurno će zapamtiti i primeniti.

Da o prevenciji i zdravim navikama sa decom treba govoriti od malena, istakla je Biljana Stefanović iz Patronažne službe, te naglasila da će Dom zdravlja sa ovakvim i sličnim edukativnim programima obuhvatiti sve osnovne škole u Rasinskom okrugu.

Predstavnici Crvenog krsta su simbolično učenicima poklonili po jednu jabuku, voće koje se smatra čuvarem srca i zdravlja uopšte.

Inače, Svetski dan srca, koji se ove godine prganizuje pod sloganom „Svim srcem za sva srca”,  ustanovljen je 2000-te godine, sa ciljem informisanja ljudi da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svetu. Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, u Srbiji je od bolesti srca i krvnih sudova tokom prošle godine umrlo 56.610 ljudi. Bolesti srca i krvnih sudova, vodeći su uzrok umiranja u našoj zemlji.

Promenljivi faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su povišen krvni pritisak, konzumacija duvana, šećerna bolest, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, povišen holesterol i gojaznost. Faktori rizika na koje se ne može uticati su godine starosti, pol i bolesti u porodici.

Kontrolom glavnih faktora rizika, kako upozorava Svetska federacija za srce, može se sprečiti najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih sihoda od srčanog i moždanog udara.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top