+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Novi zakon doneo nova i veća ovlašćenja komunalnoj miliciji

Novi zakon doneo nova i veća ovlašćenja komunalnoj miliciji

Zakon o Komunalnoj  miliciji koji je Skupština Srbije usvojila prošle nedelje, pored promene naziva ove službe, predviđa i veća ovlašćenja od dosadašnjih. Osim što će po pisanom nalogu načelnika od sada  posao moći da obavljaju i u civilu, komunalnim milicionerima je, između ostalog, omogućeno i video i audio snimanje, korišćenje sredstva za vezivanje, palice i biber sprej, te zaustavljanje vozila

Da će novi zakon komunalnoj miliciji omogućiti da kvalitetnije obavlja posao koji je i do sada radila, te da veća ovlašćenja od dosadašnjih ne treba da brinu savesne građane, kazao je Miloš Jovanović, načelnik ovdašnje Komunalne milicije , upitan da prokomentariše to što su se u pojedinim medijima pojavili komentari da su nova ovlašćenja komunalne milicije loša po građane i da ostavljaju prostor za zlouoptrebe.

Komentarišući natpise u pojedinim medijima da je Srbija sada  jedina zemlja u Evropi koja naziv milicija koristi za neku službu, Jovanović je kazao da  je Zakon o policiji koji je usvojen prošle godine predvideo da samo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske mogu da koriste naziv policija,  te da je to razlog što je komunalna policija promenila ime u komunalnu miliciju.

U nekim zemljama u okruženju, koristi se naziv komunalni redar, ali to kod nas nije bilo primenljivo jer naša komunalna policija a sada milicija, ima i neka ovlašćenja koja su policijska, poput primene sredstava prinude – objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, novim zakonom utvrđeno je da komunalni milicioneri  mogu da obavljaju posao i u uniformi i u civilu.

Da ne bude zabune, rad u civilu obavljaće  se po pisanom nalogu načelnika i to samo u izuzetnim slučajevima, kada je potrebno da se uspostavi komunalni red, posebno u oblasti nelegalne prodaje, bespravnog zauzeća javnih površina, nelegalnog taksi prevoza, buke u ugostiteljskim objektima. Kod ovakvih prekršaja, često smo imali situaciju da se počinioci tih prekršaja sklone onda kad ugledaju komunalnoj policajca u uniformi – kazao je on.

Novina je i to što je, prema rečima Jovanovića, komunalnim milicionerima  novim zakonom omogućeno audio i video snimanje i što će od sada moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju.

Audio i video snimci omogućiće nam da dokažemo bilo kakvo  remećenje komunalnog reda, poput nepropisnog odlaganja smeća, parkiranja na nedozvoljenim mestima, puštanje glasne muzike u vreme odmora i slično – objasnio je on.

Govoreći o novoj nadležnost komunalne milicije da zaustavlja vozila, Jovanović je kazao da ovde nije reč o zaustavljanju vozila radi onih  kontrola koje su isključivo u nadležnosti policije.

Da ne bude zabune, to neće biti klasično zaustvaljanje vozila na raskrsnicama, radi kontrole.  Dešavalo se, na primer, da naiđemo na kamion koji izbaca šut na nedozvoljenom mestu, krene u trenutku našeg dolaska, a mi nemamo pravo da ga zaustavimo i sankcionišemo. U takvim i sličnim slučajevima gde dolazi do činjenja prekršaja iz naše ingerencije, imaćemo pravo da zaustavljamo vozila– rekao je Jovanović.

Novim  zakonom, komunalnoj miliciji omogućeno je i korišćenje sredstava za vezivanje,  palice i biber sprej, što mogu koristiti u odbrani.

Sredstva prinude se naravno neće primenjivati u normalnim okolnostima i onda kada građani sarađuju , već samo u momentu kada komunalni milicioner  odbija od sebe istovremeni napad, što je zakonom predviđeno i kada je u pitanju pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i komunalni milicioner- kaže Jovanović.

Prema novom Zakonu, komunalni milicioneri   imaju pravo da pozivaju lica za koja se osnovano sumnja da su u nekom prekršaju iz komunalne oblasti , kao i da traže obaveštenja i informacije od građana ukoliko se neki prekršaj desi u njihovom okruženju. U nadležnosti komunalnih milicajaca biće i provera identiteta svedoka kršenja propisa, izdavanje prekršajnih naloga, te podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, predviđena su i postupanja prema maloletnim licima, a što će moči da obavljaju samo oni komunalni milicioneri  koji su posebno obučeni za postupanje prema maloletnicima.

Novina u nadležnostima je i uklanjanje i premeštanje nepropisno parkiranih vozila sa javnih površina, što je komunalna milicija i do sada radila , na osnovu Zakona o bezbednosti saobračaja na putevima, s tim da su sada ta ovlašćenja i postupanja detaljnije određena.

Prema rečima Jovanovića, po novom zakonu komunalni milicajac će moći da piše prekršajni nalog, a kazne od 10.000 dinara za fizička lica, ukoliko se plate u roku od osam dana, iznosiće 5.000 dinara.

Ukoliko fizičko lice smatra da nije krivo, onda će u tom slučaju postupati nadležni sud, a  postoji i procedura saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i eventualna krivična odgovornost samog komunalnog milicajca– naglašava  Jovanović.

Komunalnu miliciju će, prema novom Zakonu, moći da imaju opštine, a novina je i da neće biti limitiran broj komunalnih milicionera, jedan milicioner na pet hiljada građana. Od sada ih može biti manje ili više od tog broja, u zavisnosti od potreba grada, odnosno, opštine. Boju i izgled uniforme koaj treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme, odrediće pojedinačno svaka lokalna samouprava.

Inače, dosadašnje nadležnosti komunalne policije bile su održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost, zaštita kuturnih dobara, životne sredine, lokalnih puteva, ulica i drugih objekata, hitne mere zaštite životne sredine, zaštita od elementarnih i drugih nepogoda onda kada te mere ne mogu da preuzmu drugi organi, kao i asistencija nadležnim organima Grada, ustanova i insitucija u suzbijanju nasilja i sprovođenju nekih odluka.

Kruševac trenutno ima 20 komunalnih milicajaca, a uz redovu patrolnu delatnost, Služba dnevno primi 50-tak poziva građana. Oko 70 odsto pritužbi odnosi se na kršenje Odluke o čistoći, potom na vanpijačnu prodaju, nepropisno parkiranje, te držanje kućnih ljubimaca i domaćih životinja protivno gradskoj Odluci. U noćnim satima građani se najviše žale na buku, odnosno, na narušavanje javnog reda i mira.

Zakon o Komunalnoj  miliciji koji je Skupština Srbije usvojila prošle nedelje, pored promene naziva ove službe, predviđa i veća ovlašćenja od dosadašnjih. Osim što će po pisanom nalogu načelnika od sada  posao moći da obavljaju i u civilu, komunalnim milicionerima je, između ostalog, omogućeno i video i audio snimanje, korišćenje sredstva za vezivanje, palice i biber sprej, te zaustavljanje vozila Da će novi zakon komunalnoj miliciji omogućiti da kvalitetnije obavlja posao koji je i do sada radila, te da veća ovlašćenja od dosadašnjih ne treba da brinu savesne građane, kazao je Miloš Jovanović, načelnik ovdašnje Komunalne milicije , upitan da…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Hapšenje u Kruševcu: Izboden muškarac

Muškarac M.J.(41) iz Kruševca, uhapšen je zbog sumnje da je noćas oko jedan sat u ulici Ratka Šakotića, nožem izboo ...

Otvorena izložba slika “Kiša” Miroslava Živkovića

U Legatu Milića od Mačve otvorena je samostalna izložba “Kiša” akademskog slikara Miroslava Živkovića. Ljubitelji likovne umetnosti moći će da ...

U kovid ambulanti 70 – tak pregleda dnevno

U kruševačkoj kovid ambulanti poslednjih dana se pregleda sedamdesetak pacijenata dnevno, od kojih se, otpilike četvrtina šalje na testiranje zbog ...

Raste broj obolelih- nova 32 slučaja korone u Okrugu

U Rasinskom okrugu su u poslednja 24 sata potvrđena 32 nova slučaja korona virusa, najviše u Kruševcu i Trsteniku. Na ...

Izložba Milana Bate Petrovića u Beogradu: U duhu prirode

Galerija Pedagoškog muzeja u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, ugostila je u oktobru ove godine Milana Batu Petrovića koji se ...