Savez ekoloških organizacija poziva na protest protiv ukidanja cenzusa za referendum

Postavljeno: 21.11.2021

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozvao je stanovnike Srbije na građanski protest protiv izmena u predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje predviđaju ukidanje cenzusa za referendum i plaćanje taksi za potpise za narodnu inicijativu, kao i Zakona o eksproprijaciji. Protest je zakazan za sredu, 24. novembar u 18 sati ispred zgrade Predsedništva u Brogradu. Organizatori zamolili političke partije da ne ne ističu stranačka obeležja

 

Uvereni smo da je ovo odsudni momenat u borbi naroda, svih organizacija, političkih partija i pojedinaca za pravo na život. Smatramo da se ne sme dozvoliti ukidanje cenzusa u sprovođenju referenduma, kao ni sprovođenje  referenduma po pitanju projekta Jadar – navodi se u pozivu koji je Savez ekoloških organizacija Srbije uputio građanima i građankama.

Protest se organizuje pod sloganom “Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?, a razlog za protest je predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji, između ostalog, predviđa da više nje postoji census za izlazak na referendum. To bi, kako tvrde kritičari tog predloga, moglo dovesti do situacije da petoro ljudi odredi sudbinu svih građana.

Takođe, prema predlogu ovog Zakonja za Narodnu inicijativu ubuduće će se plaćati takse za overu potpisa u iznosu od 40 dinara po potpisu. Zavisno od potrebnog broja potpisa pojedine narodne inicijative mogle bi koštati i po nekoliko hiljada evra.

U pozivu na protest SEOS ukazuje i na predlog Zakona o eksproprijaciji. Ovaj zakon, smatraju ekolozi,  predstavlja “ekser u kovčegu naše zemlje i njegovim eventuelnim usvajanjem će se omogućiti otimanje imovine građana zarad raznih pogubnih projekata”.

Ne dozvolimo da se ovi pogubni zakoni usvoje! – poručuju iz SEOS-a istovremeno upućujući molbu političkim partijama da na protest ne koriste stranačka obeležja.

Protest je zakazan za sredu, 24. novembar u 18 sati ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

Inače, predlog Zakona o referendum Vlada je usvojila prošle nedelje, a kako se čulo od zvaničnika u nekim izjavama za medije, očekuje se da će ga poslanici razmatrati na sednici 25. novembra. Nakon njegovog usvajanja biće raspisan i referendum za promenu Ustava, a kao dan za njegovo održavanje pominje se 16. januar.

N.B.

 

Ostale vesti

back-to-top