Novi projekat Udruženja “Peščanik”: “Žene za mir i sigurnost”

Postavljeno: 12.07.2020

U saradnji sa Organizacijom žena Mitrovice za ljudska prava, multietničkom grupom koja okuplja Albanke, Srpkinje, Bošnjakinje, Romkinje i žene drugih nacionalnosti, koje žive na severu Kosova, Udruženje žena Peščanik je nedavno počelo sprovođenje projekta “žene za mir i sigurnost – Ka unapređenju odnosa između Kosova i Srbije” 

Kako se saopštava iz Udruženja “Peččanik”, reč je o projektu čiji je cilj povećanje učešća žena u procesima odlučivanja na svim nivoima pregovora između Beograda i Prištine i doprinos normalizaciji odnosa dve sredine.

Projekat će trajati 3 godine, do marta 2023. i biće realizovan u Mitrovičkom regionu i Rasinskom okrugu. Podršku za njegovu realizaciju, obezbedila je Evropska Unija u okviru programa za podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesima EU integracija.

Od do sada održanih aktivnosti, navodi se partnerski sastanak i seminari u Kosovskoj Mitrovici i Vrnjačkoj Banji  u cilju priprema za sprovođenje istraživanja i izradu izveštaja o informisanosti građanki i građana Mitrovičkog i Rasinskog okruga o dijalogu Beograda i Prištine i učešću žena u pregovorima. 

Do kraja godine biće organizovana još dva seminara, o Evropskoj Uniji i standardima za unapređenje prava žena u zemljama kandidatkinjama za članstvo u Uniji i javna diskusija o Rezoluciji 1325, žene, mir, bezbednost i njenoj primeni.  

U okviru projekta, inače, planirane su i razmena u oblasti kulturno – umetničkog stvaralaštva,  feministički mirovni putujući karavan, povezivanje i zajedničke aktivnosti mladih žena sa Kosova i iz Srbije i brojni drugi događaji.

Ostale vesti

back-to-top