Naših prvih dvadeset – Kako su novine GRAD „videle“ 2003. godinu

Postavljeno: 06.03.2022

U susret jubileju, dvadesetoj godišnjici novina GRAD, iz kojih je potekao KruševacGrad, danas vas, kroz naše tadašnje novinske naslove i kratke beleške, vodimo u 2003. godinu.

Počela je značajnom novinom u tadašnjoj fiskalnoj politici i svakodnevnom životu. Uvedene su fiskalne kase, odnosno obavezno izdavanje računa, što do tada nije bilo uobičajeno.

U broju od 14. marta zabeležili smo šok i reakcije Kruševljana na vest o ubistvu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Pod naslovom „Ni na nebu ni na zemlji“ pisali smo o neuspelom tenderu za prodaju tadašnje Fabrike ulja, čija imovina se danas, 19 godina kasnije, prodaje iz stečajnog postupka. O neuspešnom prvom tenderu za prodaju 70 odsto kapitala tada smo razgovarali sa generalnim direktorom HI „Župa“ Draganom Tomićem, a o pripremama za privatizaciju fabrike „Rubin“ pisali smo pod naslovom „Problemi na sve strane“.

Novinari Grada su se bavili političkim trvenjima koja su obeležavala to vreme, a na stupcima naših novina nalazile su se priče o sukobu unutar tadašnje političke koalicije DOS, gde su različite pozicije zauzimali DS i DSS.

O promenama u policiji za nedeljnik GRAD govorio je načelnik kruševačke Policijske uprave, Saša Vukadinović, u tekstu pod naslovom „Dekriminalizacija policije će trajati dugo“.

Te godine smo, takođe, pisali o suđenju kruševačkoj kriminalnoj grupi, o tome da je krajem godine tadašnji predsednik opštine Sava Popadić ukinuo redovne konferencije za novinare, istraživali smo javno mnjenje pred tadašnje predsedničke izbore, koji su bili neuspeli, pisali o tim izborima….

Zabeležili smo i da je Povelja za životno delo, Udruženja književnika Srbije, pripala Kruševljaninu Milošu Petroviću. Ideju upravnika Kruševačkog pozorišta Branislava Nedića da temelj te pozorišne kuće treba da bude na mladim ljudima, zabeležili smo još tada, pod sličnim naslovom.

Nedavno preminuli glumac, Kruševljanin Marko Živić, bio je jedan od naših sagovornika te 2003. godine. Govorio je o tome da su pozorišta sve praznija te da je publike u njima sve manje.

U jednom od tekstova objavljenih te godine razgovarali smo sa veteranom naše profesije, Anastasom Nešićem Hardijem, pod naslovom “Novinar ne sme da bude poslušan”. Preminuo je iste godine.

Kupalište na Rasini bilo je u centu pažnje i tada, a pisali smo da ono “čeka neka bolja vremena”. Aktuelna je bila izgradnja BID zone u Zakićevoj, a reč je bila o konceptu koji je svima bio nepoznanica.

Zabeležili smo da je profesor Miroslav Bogdanović izdao novu knjigu “Deca iz mojih ulica”, a u knjizi, između ostalih, imao priču o “Kruškici”, jednoj od kruševačkih gradskih legendi.

Bavili smo se problemom narkomanije, pisali o tome koliko je novca potrebno za pripremu svadbe, te kako će otpremnine iskoristiti radnici tadašnje “Merime”.

Bioskop “Kruševac” je, beležili smo tada, čekao stohiljaditog posetioca, sugrađane smo pitali koga bi od poznatih Kruševljana najradije klonirali.

Naš nedeljnik je te godine obeležio prvi rođendan, a na konkursu za kratku priču, koji smo imali tim povodom, pobedila je Vera Majska.

Naša redakcija je za najmlađe sugrađane organizovala druženja, odnosno Igre bez granica,  na glavnom gradskom tgu.

Ukoliko želite da nastavite sa nama da se vraćate u prošlost nastavite da pratite naš portal, narednog vikenda, (12. 13. marta)  u rubrici „Naših prvih dvadeset” vodimo vas u 2004. i 2005. godinu.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top