Nadležni: nastava se dobro odvija, sindikat predlaže nedeljno testiranje na koronu

Postavljeno: 01.10.2021

Tokom prvih mesec dana škole, koja je ovog septembra u najvećem delu Srbije počela „normalno“, neposrednom nastavom u školama, korona je u Rasinskom okrugu potvrđena kod 469 đaka i 81 profesora. U ovdašnjoj Školskoj upravi i Uniji sindikata prosvetnih radnika se slažu da se nastava, s obzirom na okolnosti, dosta dobro sprovodi, ali u Uniji napominju da bi pravo rešenje bilo nedeljno testiranje đaka, čime bi izloženost virusu bila značajno smanjena. Roditelji dece koja su u karantinu kažu da su, najčešće, ponovo u ulozi predavača

Nastava u školama u Rasinskom okruhu  funkcinoniše snalazimo se, imamo nastavni kadar, gde je potrebni organizujemo zamene. Škole svake srede popunjavaju upitnik pa se svakog petka zna kako će se organizovati nastava naredne nedelje. Do sada smo jedne nedelje imali srednje škole u Aleksandrovcu i Trsteniku na kombinovanom  modelu i kruševačku Gimnaziju koja je deset dana bila u režimu kombinovane i onlajn nastave – kaže za KruševacGrad načelnik Školske uprave Kruševac Zoran Asković.

On, odgovarajujći na pitanje o tome kako nastavu prate đaci koji su u karantinu, kaže da to čine onlajn, odnosno da im se dostavljaju materijali preko platformi ili viber grupa.

U kruševačkoj Uniji sinidkata prosevetnih radnika Srbije podsećaju da su na početku školske godine podržali odluku o vraćanju đaka u klupe, ali da bi testiranje učenika na koronu bio pravi način sprovođenja nastave u ovakvim okolnostima.

Umesto što petkom daju instrukcije o tome kako će se naredne nedelje odvijati nastava neka tim danom besplatno  testiraju decu, neka na taj način država pokaže koliko joj je bitno obrazovanje. Ovogodišnji sistem je bolji u odnosu na prošlu godinu, mi smo kao Unija insistirali na tome da treba da se ide u školu, ali treba naći meru – kaže za KruševacGrad predsednik kruševačkog Odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i član predsedništva tog sindikata Dobrivoje Marjanović.

On objašnjava da je glavni problem u tome što učenici neretko odustvuju po dan, dva, razredne starešine insistiraju da deca ostanu kod kuće ako im nije dobro, ali je problem u tome što se ne testitraju sva deca sa respiratornim problemima i na kraju se ne zna da li imaju koronu ili ne. Takodje, dodaje on, kod mnoge dece virus prođe asimptomatski, ona se ne rabole, za razliku od prosvetara.

Imamo nekoliko slučaja kolega koji su zbog korone završili u bolnici – navodi on.

Napominje, takodje, da je nelogično da se u školama poštuju sve epidemiološke mere, a da se potom na žurkama, utakmicama, treninzima, ne primenjuju nikakve mere.

Nastava, prema njegovoj oceni, za sada solidno funkcioniše,  ali nije siguran koliko će dugo tako biti.

U posebno nezavidnoj situaciji se nalaze đaci koji su u karantinu.

Zbog toga što je suprug bio pozitivan deca su nam dve nedelje u karantinu, pod uslovom da se niko od nas naknadno ne razboli, onda će se taj period produžiti. Profesori uglavnom ne šalju predavanja na gugl učionicu niti na viber grupe jer je većina dece u školi, na časovima. To znači da mi moramo skoro sve predmete da prolazimo sa decom ili da razmišljamo kako da to nadoknade kada se vrate u školu – objašnjava mama dvoje osnovaca koji su trenutno u karantinu.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top