Na onlajn nastavu prešle i visokoškolske ustanove u Kruševcu

Postavljeno: 03.12.2020

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, sve visokoškolske ustanove u Kruševcu izvode nastavu onlajn. Dekani i prodekani za nastavu koje je naša redakcija kontaktirala kažu da će studenti morati da budu u “virtuelnim učionicama” dok se situacija sa virusom korona u zemlji ne poboljša

Na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, akademska godina počela je po kombinovanom modelu, ali se sada čitav nastavni program u potpunosti izvodi onlajn, kaže za Kruševacgrad dr Jelene Milanović, prodekanka za nastavu .

– Od prvog oktobra smo krenuli sa neposrednom nastavom za prvu i treću godinu. Za treću je nije bilo teško organizovati, pošto je u pitanju manji broj studenata, a za prvu godinu, pošto su oni brucoši i na samom početku, procenili smo da je važno da se organizuje neposredna nastava kako bi se što bolje upoznali sa akademskim radom. Druga godina je odmah krenula onlajn, ali sada su joj se pridružile i prva i treća godina zbog pogoršanja epidemiološke situacije – kaže ona za Kruševacgrad.

Studenti svoja predavanja prate preko Skajpa, Zuma, a materijale i obaveštenja dobijaju putem sajta Fakulteta. Odluka dekana od pre dve nedelje obustavila je i praktične vežbe koje su studenti izvodili u laboratorijama srednje Hemijsko-tehnološke škole.

– Praktične vežbe su imali svi studenti do pre dve nedelje, sada smo zbog bezbednosti potpuno prekinuli sve kontakte. Trenutno nema kolokvijuma, konsultacija i vežbi. Nadam se da će se situacija ubrzo smiriti, kako bismo nadoknadili odložene aktivnosti – kaže Milanovićka.

Nastava na Odseku Akademije strukovnih studija „Šumadija“ u Kruševcu se, takođe, u potpunosti izvodi onlajn, dok je radno vreme studentskih službi, ostalo nepromenjeno.
-Do zvaničnog dopisa Ministarstva organizovali su se kolokvijumi uživo u manjim grupama uz poštovanje svih mera, dezinfekcije ruku i merenja temperature. Sada je centralno mesto onlajn nastave sistem Mudl, prilagođen našim potrebama, kao i brojni alati za sinhroni način rada na kojima su studenti istovremeno prisutni kao na redovnim predavanjima – kaže za Kruševacgrad dr Bojan Milosavljević, profesor strukovnih studija za smer informatika i računarstvo, rukovodilac odseka.

Milosavljević kaže da profesorima nije bilo teško da se naviknu na ovakav oblik rada jer je za vreme vanrednog stanja, kao administrator sistema, napravio filmove za obuku profesora pa su oni ovladali tehnikama koje su potrebne da mogu nesmetano da rade sa studentima.

– Stariji studenti imaju iskustvo sa ovakvim oblikom nastave, a prema brucošima smo imali obzira, pa smo u prvim radnim nedeljama za njih organizovali dodatna predavanja, posebno iz engleskog jezika, jer to je specifičan predmet za koji je važan rad uživo – objašnjava on.
Jedini problem u izvođenju onlajn nastave je taj što neki studenti nemaju dobre uređaje ili pristup internetu.

– Pojedini naši učenici su se vratili na selo zbog epidemiloške situacije, i neki od njih imaju loš internet, ali se opet snalaze, razmenjuju uređaje sa kolegama i na kraju nađu način da se uključe.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije onlajn nastavu sprovode i Viša poslovna škola u Kruševcu, kao i Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija.

U kruševačkim visokoškolskim ustanovama su od početka akademske godine zabeležena dva slučaja zaražavanja kovidom među profesorima i četri među nenastavnim kadrom. Među učenicima nije bilo obolelih.

M.S

Ostale vesti

back-to-top