Na današnji dan rođena Radmila Savićević

Postavljeno: 08.02.2023

Proslavljena pozorišna, filmska i televizijska glumica Radmila Savićević, rođena je na današnji dan, 8. februara 1926. godine u Kruševcu, kao Radmila Milenković. Širom bivše Jugoslavije publika ju je obožavala, a njene čuvene, komične replike iz filmova i serija još uvek se citiraju

Kao rođena Kruševljanka, Radmila se po završetku školovanja pridružila trupi Kruševačkog pozorišta sa kojim je gostovala u pozorištima širom Jugoslavije. Niškom narodnom pozorištu pridružila se 1947. godine. Proslavila se igrajući Molijerove komade, zatim kao Ana u Vaasi Železnovoj Maksima Gorkog i kao Sarka u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici.  Petesetih godina postala je prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, a ubrzo nakon toga prepustila se i čarima filmske umetnosti. 

Prvi film snimila  1961. godine. Pažnju na sebe je skrenula 1968. filmom Višnja na Tašmajdanu, gde je igrala razrednog starešinu. Popularnost stiče kao Violeta u Kamiondzijama, devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u Pozorištu u kući. . Godine 1976. snima TV seriju Babino unuče, da bi potom igrala u seriji Vruć vetar. Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u Boljem životu, a godine  1993.  njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u Srećnim ljudima. Njena poslednja uloga bila je Dostana u Porodičnom blagu.

Bila je udata za glumca Božidara Savićevića, preminula je 8. novembra 2003. godine u 75. godini života. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Nagradu Žanka Stokić je 2003. godine dobila posthumno. Ostala je upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela. Fedis je od 2021. godine po njo njoj nazvao Nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Svoju bistu dobila je 2019. godine na Trgu glumaca u Kruševcu.

Najpoznatije replike Radmile Savićević:

– Riska od Ristane – vriska će tek da nastane. (Srećni ljudi)

-Je l pita za mene? Dobro, ne moraš da lažeš. Znam da ga ne zanimam. (Kamiondžije)

-Ima samo jedan uslov: da ne kažeš Paji Čuturi ko ga je spasio iz zatvora, moje ime da ne spominješ. (Kamiondžije)

-Ja sam samostalni savetnik, i radim glavom (Zoran Cvijanović) – A ja sam samostalna kurirka, i radim nogama! (Poltron)

-I spremačica, i čistačica, i domaćica, i klozetarka! Koju li će još funkciju da mi dodele? (Srećni ljudi)

-Kakvu kafu pijete? Nikakvu! (Dragan Nikolić) Jednu nikakvu i kiselu vodu! (Bolji život)

Ostale vesti

back-to-top