Muzej raspisao konkurs – “Tamo gde je Slobodište”

Postavljeno: 31.05.2024

Narodni muzej Kruševac već više od 70 godina sakuplja, čuva, štiti i izlaže pokretnu kulturnu baštinu i ostatke materijalne kulture zavičaja, sarađuje sa drugim ustanovama i individuama, a sve to sa ciljem da populaciji približi bogatu istoriju i umetnost koju naš kraj poseduje. Kako bi se u budućnosti održale prave vrednosti i dodatno proširila svest o njima, po prvi put se organizuje likovni i foto konkurs u susret Vidovdanu, najznačajnijem kruševačkom prazniku

Konkurs pod nazivom “Tamo gde je Slobodište” namenjen je prvenstveno školarcima sa teritorije Rasinskog okruga i traje do petka, 7. juna, a do sada je pokazano ogromno interesovanje i pristigao je veliki broj kreativnih radova.

– Ideja za organizovanje konkursa nastala je iz želje da Slobodište približimo mladima, ali i celokupnom građanstvu i da u buduće češće obilaze kako park, tako i Memorijalni kompleks, te ovaj događaj predstavlja medij, odnosno naš način povezivanja. Osim mogućeg samostalnog izražavanja kreativnosti rukom, tj. slikanjem, dozvoljeno je i korišćenje savremene tehnologije, odnosno fotografisanje. Nagrade će se dodeljivati u tri kategorije, osnovcima do četvrtog razreda, potom od petog do osmog i srednjoškolcima, ali je samo učešće i angažovanje već veliki uspeh – navela je Katarina Petrović, pripravnik u Muzeju.

Nagrade će biti dodeljene poslednjeg dana takmičenja, a doprinos dece Muzeju kroz radove će u nekom narednom period biti ponovo izložen kako bi javno se istakao njihov značaj koji govori o tome da ovo nije samo mesto koje radi, već i živi.

J.S.

 

Ostale vesti

back-to-top