Mladi u Gradu: Nagrađeni rad Katarine Rajčić

Postavljeno: 11.11.2022

Katarina Rajčić, učenica četvrtog razreda Gimnazije u Kruševcu, jedna je od nagrađenih u literarnom konkursu koji su organizovali Centar za stručno usavršavanje Kruševac i Podružnica Društva za srpski jezik i književnost Rasinskog okruga. Od tri teme ona je odabrala „Ljubav čuvam u fotografijama“ na koju je odgovorila pesmom.

– Tema je bila prilično interesantna, ali i izazovna s obzirom da se nisam susretala sa ovakvim temama ranije. Drago mi je što se podiže svest ljudi o onima kojima je potrebna pomoć – kaže ova učenica.

U slobodno vreme čita i piše, a članica je Književne omladine u Gimnaziji.
-Pišem od šestog razreda, a volim da čitam književne klasike kao što su Dostojevski i Kafka, ali volim da pročitam i po kojeg savremenog pisca, kao što su Draško Simikić, Vitomirka Trebovac, Koeljo…

Pred vama je Katarinina pesma:

Ljubav čuvam u fotografijama
I zato mi treba ova pesma,
da nas nikad ne zaboravim
u pocepanim patikama
dok plešemo na kiši.
Bili smo samo deca
satkana od čistih snova.
Mesta za tugu u mojoj sobi nije bilo
među svim pločama koje si mi poklonio,
a možda smo još uvek pomalo deca
kad mi ubereš belu radu
i sviraš pesmu na gitari
ili kad se smejemo
kao da smo na svetu sami.
Kad pogledam u svoj novčanik
uvek imam uspomenu
da smo nekada,
nekada davno
kada smo još uvek bili
mali ljudi, velikih ideala
birali da se volimo.
Danas mi ostaju samo fotografije.
Ja našu ljubav nosim u džepu,
ali znaj da kraj ne postoji
uvek nas samo ta jedna pregrada novčanika
deli od smešnoga kraja
koji je pomislio da može da nas rastavi.


O projektu
„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top