Mladi u akciji: Za zdraviju i lepšu životnu sredinu

Postavljeno: 01.12.2020

„Prihvati izazov, Posadi drvo, Pozovi ekipu“ naziv je projekta koji je pokrenula neformalna grupa mladih “Eko Ćićevac”, sa ciljem stvaranja zdravije i lepše životne sredine. Kroz zanimljive izazove, projektu su se priključili građani i instutucije u toj opštini

Preko 200 posađenih sadnica i eko poruke postavljene na najposećenijim mestima u Ćićevcu, rezultat su projekta koji je pokrenulo petoro mladih u toj opštini, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kako bi animirali građane i institucije da podrže ovaj ekološki projekat, grupa mladih ljudi podelila je besplatne sadnice, uz obavezu da oni koji ih dobiju, urade fotografije zasađenih stabala, podele ih na društvenim mrežama i pozovu svoje prijatelje da slede njihov primer. Ovaj zanimljiv izazov naišao je na dobar odziv, pa je za kratko vreme opština oplemenjena sa 200 novih stabala.

Učesnici koji su najviše prijatelja uspeli da animiraju, dobili su na poklon sadnice u vrednosti od 6.000, 12.000 i 24.000 dinara , a među nagrađenima je bio i učesnik sa najvećim brojem reakcija na postavljenu forografiju, čak 180.

Istovremeno, za najmlađe Ćićevčane organizovane su eko radionice, na kojima su mladi iz ove opštine, imali priliku da osmisle i kreiraju zanimljive poruke na temu očuvanja životne sredine.

Ideja je bilo puno, a poruke poput „ Ne bacaj smeće na prirodu i drveće“, “Zagađena voda svima smeta, održimo je čistom moli nas planeta“, našle su se na mestima gde se okuplja veći broj ljudi, poput vrtića, parkova, inkluzivnih igrališta, u centru grada, osnovnoj školi u Stalaću, te na izvoru gde se brojni građani snabdevaju vodom.

Mladi ekolozi su na ovom projektu radili četiri meseca, a nova stabla i eko poruke koje od nedavno krase ovu opštinu, ostaće kao podsetnik koliko je važno brinuti o životnoj sredini.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top