+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Ministarstvo saopštilo – filoško odeljenje nije formirano zbog nedovoljnog interesovanja

Ministarstvo saopštilo – filoško odeljenje nije formirano zbog nedovoljnog interesovanja

Formiranje filološkog odeljenja u Gimnaziji u Kruševcu nije odobreno zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer. To je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nakon što su zbog ukidanja tog odeljenja reagovali direktorka i kolektiv Gimnazije, roditelji, djaci i sindikat

Iz Ministarstva je saopšteno da je prošle godine u to odeljenje bilo upisano svega 17 učenika, da se ove godine za pripremu prijavilo samo desetoro djaka te da je za formiranje odeljenja potrebno 15 učenika, a optimalno 24.

Direktorka Gimnazije Biljana Dačić je ranije rekla da je tokom prethodnih 17 godina ovo odeljenje upisivalo maksimalan broj, odnosno po 24 djaka, te da je samo prošle godine taj broj bio manji, ali u okviru Zakonom propisanog. Ona je, takodje, navela da je na pripremnu nastavu, koja nije obavezna, dolazilo do 20 djaka te da je u komunikaciji sa roditeljima dece koja su želela da upišu ovu školu saznala da je za upis bilo zainteresovano njih 30-tak iz celog Okruga.

Ministarstvo je saopštilo i da „aktivi direktora u školama u manjim mestima moraju mnogo više da se potrude ukoliko žele da priča o odeljenjima za nadarene u manjim gradovima bila uspešna“ navodeći da od 1. septembra treba da počnu da promovišu specijalizovana odeljenja i istovremeno pripremaju decu da polože prijemni ispit.

Direktorka kruševačke Gimnazije je, takodje, ranije kazala da su profesori te škole od početka školske godine u osnovnim školama promovisali pomenuto odeljenje, a od februara ove godine držali pomenutu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

U opširnom saopštenju Ministarstvo je, takodje, navelo da je zbog manje upisane dece došlo do problema formiranja grupa za izučavanje drugog stranog jezika „jer se od 17 upisanih učenika osam opredelilo za nemački jezik, sedam za italijanski, a dva za francuski“.

U Ministarstvu smatraju „da su primedbe na ukidanje odeljenja zapravo pritisak profesora koji žele da očuvaju svoje uvećane fondove časova“ i napominju da to što Gimnazija u Kruševcu ove godine neće imati filološko odeljenje, ne znači da neće moći da ga formira sledeće godine, što će zavisiti od angažovanja direktora i zainteresovanosti dece.

– Svaka Gimnazija koja bude obezbedila dovoljan broj đaka, moći će da formira specijalizovano odeljenje – napominju u Ministarstvu ali ne preciziraju kako je moguće to učiniti pre raspisivanja Konkursa, jer se deca prijavljuju tek nakon što Konkurs bude raspisan.

Takodje, nadležni navode i da je učenicima specijalizovano gimnazijsko obrazovanje dostupno i zahvaljujući mreži domova učenika te da talentovana deca iz Kruševca školovanje mogu da nastave u drugim gradovima.

Kruševačka Gimnazija, roditelji i sindikati reagovali su nakon što nekoliko dana pred podnošenje prijava za polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje u toj školi saznali da ono ove godine neće biti otvoreno, odnosno da će posle 18 godina biti ukinuto.

Roditelji su negodovali jer su se deca mesecima pripremala za prijemni. Direktorka Gimnazije je tada kazala da je zatečena kako zbog ukidanja odeljenja tako i zbog činjenice da je za to saznala na dan objavljivanja Konkursa za upis. Ona je podsetila da su djaci te škole samo za proteklih šest godina osvojili 65 republičkih nagrada na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, iz engleskog, italijanskog i latinskog jezika.

Formiranje filološkog odeljenja u Gimnaziji u Kruševcu nije odobreno zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer. To je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nakon što su zbog ukidanja tog odeljenja reagovali direktorka i kolektiv Gimnazije, roditelji, djaci i sindikat Iz Ministarstva je saopšteno da je prošle godine u to odeljenje bilo upisano svega 17 učenika, da se ove godine za pripremu prijavilo samo desetoro djaka te da je za formiranje odeljenja potrebno 15 učenika, a optimalno 24. Direktorka Gimnazije Biljana Dačić je ranije rekla da je tokom prethodnih 17 godina ovo odeljenje upisivalo maksimalan broj, odnosno po 24…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

FK Trajal eliminisan iz Kupa Srbije

„Gumari“ poraženi u Kruševcu od TSC-a sa 2:0 u utakmici šesnaestine finala srpskog KupaZa razliku od Napretka, koji je dan ...

Nove korona brojke

Za dan su potvrđena još 22 slučaja oboljevanja od korona virusa u Rasinskom okrugu. Najviše novoobolelih je na području Aleksandrovca, ...

SNS: Opozicija „seje politiku mržnje“

– Žao nam je što opoziciona manjina ne želi da prihvati činjenice i ono što je Srpska napredna stranka stupanjem ...

Aleksandrovac: Uvedena vanredna situacija

Krizni štab u Aleksandrovcu doneo je danas odluku od proglašenju vanredne situacije u ovoj opštini. Prema saznanjima portala “Kruševacgrad”, čak ...

21. oktobar – dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan 1941. godine Nemci su u Kragujevcu streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije. ...