Ministar Momirović posetio i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Postavljeno: 07.12.2021

Uprkos tome što fabrika za prečišćavanje otpadnih voda punim kapacitetima radi od proleća 2020. godine, neki nacionalni mediji su posetu ministra građevine, Tomislava Momirovića ovoj fabrici preneli kao njeno zvanično otvaranje. Dosadašnji rad fabrike za prečišćavanje otpadnih voda punim kapacitetom okarakterisali su kao probni, uz tvrdnju da je sada ovoj fabrici uručena upotrebna dozvola

Nakon posete Moravskom koridoru, Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.  Obilazeći Fabriku Momirović je rekao kako ekološka situacija u Srbiji nije najsjajnija.

– Mi nemamo danas najsjajniju situaciju u našoj zemlji, to je činjenica, najveći deo naših otpadnih voda ide direktno u reke – naglasio je on.

Ministar je takođe rekao da je ovaj problem u Kruševcu rešen a da su započete i desetine drugih projekata vezane za komunalnu i kanalizaciono-kolektorsku infrastrukturu i izgradnju postrojenja za prečićavanje otpadnih voda.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović je izjavila da je fabrika dobila upotrebnu dozvolu i da ovo postrojenje obuhvata i izgradnju kanalizacione mreže kojom je prekriveno 80 odsto teritorije grada Kruševca.

– Celokupna fekalna kanalizacija koja se skuplja u ovom postrojenju iz privrede i domaćinstava se prerađuje i, na nivou čistoće kišnice, ispušta u Zapadnu Moravu – kazala je Palurović.

Direktor kruševačkog Vodovoda, Vladimir Milosavljević je dodao da je ovaj projekat finansiran sredstvima KFW banke i Vlade Republike Srbije te da je vrednost investicije 14,4 miliona evra.

-Izgradnja postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda trajala je tri godine, od postavljanja kamena temeljca jeseni 2017. do proleća 2020. kada je postrojenje pušteno u probni rad u svom punom kapacitetu – izjavio je Milosavljević.

-Postrojenje se nalazi na površini od 5,1 hektara povšine i ovde se dnevno preradi preko 21.000 kubika otpadne vode nakon čega se, na mesečnom nivou, stvori preko 500 tona mulja vlažnosti od 22 odsto. Nakon procesa solarnog sušenja dobijemo 155 tona osušenog mulja – precizirao je Milosavljević.

L.S.


U narednih pet godina novih 6 hiljada kilometara kanalizacije

Ovo je obećanje koje je u ime aktuelne vlade u Kruševcu dao ministar Momirović.

– Naš cilj je da u narednih 5 godina investiramo više od 4 milijarde evra, da izgradimo više od 6 hiljada kilometara kanalizacione infrastrukture, više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da ovu lošu sliku koja postoji u ovom trenutku u našoj zemlji, ona postoji više od 60 godina u našoj zemlji, trajno promenimo – kazao je Momirović obilazeći kruševačko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

– Ja sam ponosan što sam deo vlade koja investira u ove projekte, koju je pokrenuo Aleksandar Vučić, kad smo pogledali kakve su okolnosti i kada smo shvatili da mi u ovom trenutku imamo taj ekonomski kapacitet da rešimo ovaj problem koji je decenijama bio guran pod tepih – izjavio je još Momirović.

 

 

Ostale vesti

back-to-top