Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija traži zaštitu novinara

Postavljeno: 23.11.2021

Međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji zahteva od nadležnih institucija Srbije da hitno obezbede prostor u kojem će novinari i novinarke na bezbedan način obavljati svoj posao, naročito na lokacijama i u vreme važnih društvenih događaja, kao što su javna okupljanja

– Napadi kojima smo svedočili u prethodnom periodu i izostanak reakcije nadležnih institucija su još jednom pokazali da je posvećenost srpskih vlasti zaštiti novinara i novinarki u obavljanju svog posla isključivo deklarativna. Međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija još jednom upozorava da država Srbija, kao demokratska država i država koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji, ima obavezu da obezbedi slobodan protok informacija time što će osigurati novinarima da bezbedno i neometano izveštavaju o društvenim dešavanjima, i da obezbedi podsticajno okruženje za uživanje slobode izražavanja – saopštila je pomenuta Međusektorska grupa.

Ona u saopštenju podseća da je u prethodnom periodu, novinarska ekipa televizije N1 bila izložena višestrukim ometanjima i vređanjem od strane pripadnika desničarskih organizacija, navodeći da je tokom protesta 10. novembra, organizovanih povodom privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, reporter N1 Filip Lukić ometan u radu od strane pripadnika desničarske organizacije Narodne patrole, a policija koja se nalazila u neposrednoj blizini događaja nije reagovala.

Grupa u saopštenju dodaje da su već sutradan novinari iste televizije bili izloženi pretnjama kada su im nepoznata lica koja su “čuvala” mural pretila i tražili da prestanu da snimaju. Takođe, nekoliko članova Narodnih patrola je 13. novembra održalo konferenciju za štampu ispred sedišta televizije N1, gde su potvrdili da ometaju reportere ove televizije “jer ih pljuju, ali niko ih ne zove kao drugu stranu”.

Adekvatna reakcija države, navodi Grupa u saopštenju, izostala je i pri zaštiti novinara koji su izveštavali o uslovima u kojima rade vijetnamski radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu, što se, osim na ekipu televizije N1, odnosi i na slučaj novinarke Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Ivane Gordić. Ona je, kako je javnost obavestilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), izložena pretnjama i kampanji mržnje zbog toga što je prva pisala o nehumanim uslovima rada u toj fabrici.

O nebezbednom okruženju za rad novinara i novinarki u Srbiji, s obzirom na aktuelna dešavanja, upozoravaju i Reporteri bez granica. Komentarišući ometanje novinara N1 prilikom izveštavanja kod murala Ratku Mladiću, iz ove organizacije su ocenili da policija novinarima nije pružila dovoljnu zaštitu, i da nivo medijskih sloboda u Srbiji, koji je jedan od kriterijuma napredovanja naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, nije u skladu sa evropskim standardima – saopštila je pomenuta Grupa.

J.B.

foto: pixabay

Ostale vesti

back-to-top