Međunarodno priznate diplome za znanje francuskog jezika primilo četrnaestoro kruševačkih školaraca

Postavljeno: 29.04.2021

Ulaznica za svet – tako bi se mogao nazvati DELF program kroz koji osnovci u „Jovanu Popoviću“ i školi Žabare uče, a potom i polažu ispite stičući tako međunarodno sertifikovane diplome za poznavanje francuskog jezika. Diplome koje dodeljuje Ministarstvo prosvete, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja Republike Francuske, danas je dobilo četrnaest učenika, one otvaraju put za stipendiranje studija na bilo kom fakultetu u Francuskoj, a „Jovan Popović“ i OŠ Žabare su, uz ovdašnju Gimnaziju, jedine kruševačke škole akreditovane za ovaj program

– Naši đaci imaju tu privilegiju da već iz osnovne škole ponesu jednu diplomu koja je priznata svuda u svetu. Diplome DELF su međunarodne diplome za poznavanje francuskog jezika, a u osnovne škole su uvedene kao proizvod saradnje Ministarstva prosvete Republike Srbije i francuske ambasade u Beogradu – kaže Maja Trišić, profesorka francuskog jezika i književnosti u osnovnim školama „Jovan Popović“ i Žabare.

Ona i njena koleginica Katarina Kanić prošle su posebnu obuku za predavače u okviru DELF programa. Danas su diplome uručile grupi od četrnaestoro đaka, nekih koji sada završavaju osmi razred i nekih koji su sada već srednjoškolci.

– Sa ovim diplomama, kruševački mališani imaju pravo da konkurišu za stipendiju u Francuskoj za bilo koji fakultetet. Nadam se da će tu priliku iskoristiti, barem neki od vas – poručila im je profesorka Kanić, čestitajuči na položenom ispitu koji obuhvata četiri jezičke sposobnosti: usmeno i pismeno razumevanje, te usmeno i pismeno izražavanje.

Na pitanje da li prate karijere dece koja su svojevremeno prošla ovaj sistem obuke, profesorka Trišić navodi da imaju dosta povratnih informacija.

– Neki su se odlučili i da putuju u inostranstvo, imali smo slučajeve da su učenici upisivali fakultete kasnije u Francuskoj ili na nekoj drugoj teritoriji gde se govori fancuski jezik. Diplome su im značile, bile su im priznate.

Šta njima predstavljaju ove diplome i kako planiraju da ih iskoriste, pitali smo i nove mlade dobitnike. Andrea Lukić, učenica osmog razreda Škole u Žabaru kaže da se za ovaj program odlučila zato što voli francuski jezik.

– Htela bih da nastavim dalje da učim i da položim više nivoe – otkriva ona za KruševacGrad.

– Značiće mi sigurno jednog dana, verovatno ću putovati u neku zemlju u kojoj se govori francuski. Želim i da nastavim dalje školovanje, neki fakultet, i verovatno će to biti u Švajcarskog gde se govori francuski – saznajemo od Anastasije Tričković koja je sada prva godine Ekonomske škole. Dodaje i da je nastavila da uči francuski samostalno, pošto u školi nemaju francuski kao drugi jezik.

I Vukašin Vuković, koji je sada na informatičkom smeru u kruševačkoj Gimnaziji, na žalost, nema francuski jezik u trenutnom školskom programu, kaže da trenutno nema ni puno vremena da nastavi samostalno da usavršava francuski, ali mu znači to što je iz osnovne škole poneo međunarodno priznatu diplomu sa kojom kasnije može da pravi planove za budućnost.

Inače, saradnja ministarstava Srbije i Francuske, te uključivanje škola u proces sticanja DELF diploma, po rečima profesorke Trišić, započeti su školske 2010/11 godine, najpre obukom predavača, da bi već 2012/13 izašla prva grupa učenika koji su polagali ispit.

Polaganje za DELF diplome ove godine organizovano je u dve grupe zbog korone, danas su diplome dodeljene grupi koja je polagala u oktobru prošle godine, dok diplome za drugu grupu koja je ispit polagala u aprilu, tek treba da stignu. U osnovnim školama učenici se pripremaju za početni A1 nivo znanja jezika, a u Gimnaziji imaju priliku da polažu i za A2 i B1 nivo.

Na nivou Srbije u DELF program uključeno je oko stotinu škola.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top