Lokalni Savet za zdravlje: Zaštitnici se žalilo 30 pacijenata

Postavljeno: 28.12.2021

Savet za zdravlje Grada Kruševca je tokom ove godine razmatrao izveštaje Savetnice za zaštitu prava pacijenata, kojoj se obratilo 30 pacijenata

Prigovori su se odnosili na kvalitet pružanja zdravstvene usluge, poštovanje pacijentovog vremena, dostupnost zdravstvene zaštite i prava na informacije. Veći deo prigovora rešen je u korist pacijenata, a deset prigovora je prosleđeno zdravstvenoj inspekciji i zaštitniku građana – rekao je doktor Milan Sojević, predsednik Saveta za zdravlje grada Kruševca. On je to novinarima kazao pred početak sednice Saveta, na kojoj je razmatrano rad Saveta u odlazećoj te napravljeni planovi za predstoijeću 2022. godinu.

Cilj rada Saveta jeste uspostavljanje partnerskog odnosa između pacijenata i zdravstvenih ustanova.

U oblasti javnog zdravlja Savet je razmatrao izveštaje Doma zdravlja, Opšte bolnice i kovid izveštaje Zavoda za javno zdravlje. Preporuke Saveta su se odnosile na promociju značaja vakcinacije protiv kovida, ali i redovnu vakcinaciju dece prema kalendaru obavezne imunizacije. Savet je, takođe, predstavio program deratizacije grada i predložio mere za unapređenje zdravlja stanovništva – dodao je Sojević.

Najavio je da će u narednoj godini za projekte i programe iz oblasti javnog zdravlja biti izdvojeno milion dinara, te 250 hiljada dinara za izradu Godišnje analize zdravstvenog stanja stanovništva. Podsetio je da su, od konstituisanja Saveta 2013.godine, aktivnosti bile usmerene na oblast unapređenja prava pacijenata. U martu ove godine, ta odluka je izmenjena i dopunjena, te je Savet svoje aktivnosti proširio i na oblast javnog zdravlja.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top