Lični pratioci traže bolji položaj, Gradska uprava kaže da konstantno radi na tome

Postavljeno: 19.04.2021

Gradska uprava je razmatrala peticiju koju su nedavno podneli lični pratioci i roditelji dece sa smetnjama u razvoju, a na osnovu odgovora dostavljenih našoj redakciji, na pitanja koja smo postavili ovim povodom, zaključuje se da zahtevi neće biti usvojeni. Podnosioci peticije su za naš portal rekli da o tome nisu obavešteni

Naime, lični pratioci i roditelji dece sa problemima u razvoju predali su nedavno Gradskoj upravi peticiju koju je onlajn potpisalo skoro 950 građana, kojom se traži povećanje plate za lične pratioce na nivo minimalne zarade, ugovor o radu i izdvajanje stavke za uslugu ličnih pratilaca u gradskom budžetu.

– Gradska uprava je razmatrala peticiju roditelja i ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju i kontinuirano radi na unapređivanju usluge “Lični pratilac deteta”. Svake godine se povećavaju finansijska sredstva iz budžeta Grada za realizaciju te usluge kao i broj ličnih pratilaca – navedeno je u odgovorima Gradske uprave koje je potpisala pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti Jelena Todorović.

Iz budžeta se, prema njenim navodima, trenutno finansiraju usluge 119 ličnih pratilaca, čija mesečna naknada iznosi 18 hiljada dinara, oni imaju pravo i na dve hiljade na ime troškova prevoza, za relacije duže od dva kilometra, a trenutno na listi čekanja nema ni jednog korisnika.

– Lični pratioci deteta su u proseku realno angažovani po četiri sata dnevno, što predstavlja polovinu punog radnog vremena. Prosečna minimalna neto zarada je u proseku 33.000 dinara, te je polovina prosečne minimalne zarade 16.500 dinara, lični pratioci imaju 18.000 dinara neto, kao i pripadajuće poreze i doprinose – navodi Todorovićka u odgovorima.

Podseća da su tokom vanrednog stanja lični pratioci bili radno angažovani na poslovima civilne zaštite jer škole nisu radile, te su im naknade redovno isplaćivane. Nakon toga, dodaje, iako škole nisu radile naknade su isplaćivane po osnovu toga što su pratioci obavljali poslove vezane za vannastavne aktivnosti dece kojima pružaju podršku, a naknada im je redovno isplaćivana i tokom onlajn nastave.

Prema podacima Gradske uprave usluga „Lični pratilac deteta“ pruža se od 2013. godine, do 2018. godine sredstva za nju su bila u okviru finansijskih planova škola, a od februara te godine je licencirana kao usluga socijalne zaštite i sprovodi je Centar za socijalni rad. Te godine je bilo angažovano 24 ličnih pratilaca, trenutno ih je 119, a plan za ovu godinu je 131. U ovogodišnjem budžetu je za tu namenu predviđeno 50,7 miliona dinara što je, prema navodima Todorovićke, za 8,7 miliona više u odnosu na prethodnu.

– Ukoliko bi se usvojio zahtev ličnih pratilaca za minimalnom zaradom sa pripadajućim porezima i doprinosima, a ukoliko se uračuna i da je planirano da broj ličnih pratilaca u ovoj godini bude 131, neophodna izdvajanja bila bi oko 82 miliona dinara, što je za 31,3 miliona dinara više u odnosu na postojeći budžet – precizirala je ona odgovarajući na pitanje naše redakcije.

Lični pratioci su, prema njenim navodima, od 2013. do 2018. godine primali po osam hiljada dinara mesečno, zarada im se umanjivala za dane koje nisu radili, isplate su bile neredovne, od februara 2018. godine do marta 2019. plata im je bila 10 hiljada dinara neto, nakon čega je povećana na 18 hiljada dinara neto.

Predstavnici ličnih pratilaca i roditelja su prilikom predaje peticije objasnili da se posao ličnog pratioca ne radi zbog novca jer, kako su tada rekli, nema para koje mogu da plate posvećenost deci, ali su istakli da su bolji uslovi za lične pratioce neophodni kako bi dobili potvrdu od zajednice za posao koji se radi dušom.

– Pratilac mog deteta vodi dete u školu, vraća ga iz škole i sa njim je sve vreme. Pomaže mu oko užine i u upotrebi toaleta, ta žena je spona između mog sina i obrazovnog sistema jer ga ona najbolje poznaje i ona objašnjava učiteljici koje su teškoće, ona ga spaja sa decom na velikom odmoru – rekla je tom prilikom Jelena Miletaković, majka dečaka koji koristi uslugu ličnog pratioca.

D. M. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top