Kruševljanka Ani Milutinović vrhunska mlada čelistkinja

Postavljeno: 21.05.2021

Naša sugrađanka, Ani Milutinović, osvojila je prvu nagradu na nedavno održanom Republičkom takmičenju iz violončela. Ova jedanaestogodišnjakinja pohađa Školu za muzičke talente u Ćupriji, a nagrada koju je osvojila je tek jedna u nizu

– Ponosna sam na sebe zato što sam najmlađa u klasi, a najbolje sam odsvirala i osvojila nagradu. Verovala sam da će stariji biti bolji od mene. Čestitali su mi svi profesori i društvo iz škole – kaže Ani Milutinović za KruševacGrad.

Na Republičkom takmičenju, koje se inače održava na dve godine, a prošle nije zbog korone, Ani se predstavila uvodnom Etidom, Humoreskom Rudolfa Matza i Koncertom Džorža Goltermena.

– Etida koju sam svirala je kratka i laka, nju nismo mnogo ni vežbali. Spremila sam je za par časova. Koncert koji sam svirala je prelep i stvarno sam uživala dok sam svirala. Za takmičenje se spremam svaki dan, jer svaki dan sviram. Retko se desi da zbog opšteobrazovanih predmeta ne uzmem violončelo u ruke. Omiljenu kompoziciju nemam, jer na nedelju dana menjamo program i onda ne mogu da stignem da se toliko uživim u kompoziciju koju sviram– navodi ona.

Prvo republičko takmičenje osvojila je sa sedam godina, a učestvovala je na međunarodnim takmičenjima u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Kragujevcu gde je takođe osvajala prve nagrade. Violončelo je krenula da svira sa šest godina, kada je krenula u Školu za muzičke talente u Ćupriji, koja je jedinstvena ustanova u našoj zemlji.

– Krenula sam da radim sa svojom profesorkom Nevenom Bursarac. U početku je bilo teško, držala nam je prste, nameštala ruke, stalno nam je pričala da treba da držimo ruku “kao da držimo pilence”. Boleli su me prsti u početku, ali ubrzo sam se navikla i sad obožavam da sviram – ističe ona.

Njena profesorka violončela, Nevena Bursarac, kaže da je Ani veoma talentovana učenica i da je ponosna što je u njenoj klasi.

– Ona je vrlo draga i lepo vaspitana devojčica. Njen talenat odlikuje muzikalnost i precizna intonacija kao i sposobnost brzog učenja zahtevnog programa. S obzirom na okolnosti, pripremale smo se za takmičenje u nešto težim uslovima kao što je nastava na daljinu, ali je Ani odgovorila na sve zahteve. Veoma sam ponosna na svoju učenicu, a njena budućnost će najviše zavisiti od njenog rada i posvećenosti – objašnjava profesorka.

Ana, majka ove uspešne devojčice, primetila je kod nje muzičku nadarenost u najranijem uzrastu.

– Još dok je bila mala smo primetili da ima mnogo dobru intonaciju i da svaki zvuk čuje tačno kako treba. Sa četiri godine je primljena u Dečiji crkveni hor “ Sveti Knez Lazar” jer je dirigentkinja Vesna Pešić bila oduševljena njenim pevanjem pošto je pravilno ponavljala svaki ton. Profesor violine, Igor Vasilijević rekao nam je da ona apsolutni sluhista i da ima savršene prste za čelo, sa čime se složila i profesorka Nevena Busarac. Njoj je taj instrument legao kako ga je uzela u ruke – ističe njena mama.

Ani pored violončela svira i klavir, a pohađala je i Ariljsku letnju školu mladih muzičara – ARLEMM, na kojoj je učila duhovno pojanje od Divne Ljubojević, dok je na violončelu radila sa profesorom Milutinom Mladenovićem. Bila je i polaznica master klasa profesorke Sandre Belić.
Svoju budućnost vidi u muzici, a ima i svoje uzore – omiljeni čelista joj je Nemanja Stanković.

Kada se ne bavi muzikom, slobodno vreme provodi u druženju sa prijateljima i pravljenju figurica.

– Imam tri najbolje drugarice u internatu i mi smo tim. U slobodno vreme slušam stranu muziku, uglavnom na engleskom jeziku, a pošto volim da budem kreativna pravim figurice, nakit i šijem – kaže Ani.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top