Kruševljani na Svetskim letnjim igrama Specijalne Olimpijade

Postavljeno: 30.06.2023

Na Svetskim letnjim igrama Specijalne Olimpijade koje su održane u Berlinu učestvovala je i srpska delegacija. Među njima, našle su se 4 fudbalerke i 2 plivača iz Kruševca koji su kući doneli 4 medalje – 3 srebrne i 1 bronzanu

Na ovoj sportskoj manifestaciji, srpska delegacija je brojala 80 članova, računajući igrače, trenere i stručni štab. Naši sportisti su ostvarili zapažen rezultat osvojivši 20 medalja u 11 sportova.

Sportisti Palestre, sportskog kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama iz Kruševca, učestvovali su kao članovi Reprezentacije Srbije u ženskom Unified fudbalu. Takmičile su se mešovite ekipe fudbalerki sa posebnim potrebama i redovne populacije, a među njima su Kruševljanke: Saška Vujičić, Nađa Gavrilović, Teodora Mirković i Nevena Anđelković. One su na najbolji način predstavljale svoju zemlju pritom osvojivši visoko drugo mesto na takmičenju.

U pratnji trenera Malgoržate Kapamadžije u plivanju su učestvovali Miloš Đokić i Bojan Đorđević. Njih dvojica su u Kruševac doneli 2 srebrne i 1 bronzanu medalju. Đokić je osvojio drugo mesto na 200 metara kraul i treće mesto na 100 metara u istoj kategoriji. Đorđević se istakao na 50 metara kraul stilom, završivši kao drugoplasirani.

– Naši sportisti su se vratili puni divnih utisaka, novih poznanstava, ostvarenih rezultata na koje smo ponosni. Za povoljan status naših sportista nije dovoljno samo pričati i delovati inkluzivno – bitan je i prostor u kome svi svojim trudom mogu da pokažu distance i visine do kojih mogu doći. Time prevazilazimo sami sebe, pa su time Svetske igre bile prava revija jedinstva i sjajnih veština. Beskrajnu podršku i ponos osećamo kao zajednica privilegovanih da stojimo iza pojedinaca, sportskih radnika, kluba i našeg grada iz kojih su naši šampioni – zaključila je Mirela Milojević, predsednica SK Palestra

Ovogodišnja Specijalna Olimpijada predstavljala je pravi praznik sporta i inkluzije na kome je učestvovalo 7.000 sportista, 3.000 trenera iz 190 zemalja, 20.000 volontera i 3.000 akreditovanih novinara, što je čini najvećim sportskim događajem u svetu u 2023. godini.
Foto: SK Palestra

N. L.

Ostale vesti

back-to-top