Kruševački kraj pogodan za proizvodnju voćnih vina

Postavljeno: 07.03.2021

Kvalitetno voće kojim obiluje naše podneblje daje vrhunsko vino, upotrebne mogućnosti su velike, a kruševački kraj ima iskustvo, tradiciju i vredne ljude koji bi mogli da u ovoj oblasti naprave proboj, smatraju stručnjaci

Kupine i maline daju vino koje sjajno ide uz čokoladne dezerte, borovnica i višnja uz kolač od sira. Voćna vina su sjajan dodatak jelima pri kuvanju, a mogu se koristiti za koktele. Sve su popularnija za piće u razvijenim zemljama i predstavljaju sjajnu izvoznu mogućnost koju treba iskoristiti. Šteta je ne iskoristiti prirodno bogatstvo koje imamo i pretočiti ga u hektolitre kvalitetnog izvoznog proizvoda – kaže Dragana Andrejić, stručna savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi. 

Pod voćnim vinom se, objašnjava ona, podrazumeva proizvod dobijen alkoholnim vrenjem voćne šire ili voćnog kljuka (izmuljano voće), po postupku koji se primenjuje u tehnologiji za dobijanje vina od grožđa. 

Pojednostavljeno možemo reći da su voćna vina ona koja se dobijaju od voća koje nije grožđe. U stvaranju ovih vina najvažniji je postignuti balans kiselina i šećera. Ako je voćno vino preslatko, ličiće na sok ili sirup, ukoliko je previše suvo imaće oštrinu biće  teško za piće. Hemijski sastav voćne šire nije stalan i pojedini sastojci znatno variraju u zavisnosti od sorte, klimatskih uslova, primenjene agrotehnike, starosti zasada, vremena berbe,  skladištenja plodova. Količina šećera i kiselina  u voćnoj širi od velikog je značaja za kvalitet voćnog vina. Od količine šećera zavisi količina alkohola koju će spravljeno vino imati, dok je sadržaj kiselina značajan za formiranje ukusa, a zajedno sa alkoholom doprinosi boljem čuvanju vina – objašnjava ona. 

Voćna vina se spravljaju od jabuka, krušaka, bresaka, višanja, kupina, malina, jagoda, ribizli, borovnica, šipka i drugog voća pojedinačno ili kao koktel vino od više voćnih vrsta. 

Za razliku od grožđa koje skoro uvek ima optimalnu količinu šećera za spravljanje vina, razne vrste voća imaju veoma širok raspon sadržaja šećera i kiselina. Ovo nameće potrebu korekcije šećera i kiselina u voćnoj širi. Šećer se uvek koriguje u smislu povećanja njegove količine, dok se količina kiseline, zavisno od vrste voća, povećava ili smanjuje. Randman voćne šire predstavlja količinu šire u litrima koja se dobija od 100 kg voća, kada se ono izmulja i podvrgne ceđenju. Randman okvirno daje informaciju o količini vina koju možemo dobiti od određene voćne vrste – precizira Dragana Andrejić. 

Ona podseća da se vina spravljena od soka voća u Pravilnicima kojima se reguliše njihova proizvodnja i stavljanje u promet ne nazivaju “voćna vina” već “pića slična vinu” ili se svrstavaju u “ostala alkoholna pića”, a Zakon o vinu i rakiji i Pravilnik  o kvalitetu alkoholnih pića propisuju posedovanje neophodne opreme i znanja iz ove oblasti i određuju kvalitet koji pića treba da poseduju u organoleptičkom i hemijskom pogledu da bi mogla biti stavljena u promet.

J.B.                                                                                                    

Ostale vesti

back-to-top