Kolo srpskih sestara proslavilo je 120 godina postojanja

Postavljeno: 19.11.2023

U Velikoj sali Narodnog muzeja Kolo srpskih sestara organizovalo je završno humanitarno-dobrotvorno veče pod sloganom “Snaga dobrote” u čast 120 godina rada i postojanja  gde su se na početku pesmom predstavili članovi crkvenog hora “Sv. knez Lazar”, potom je usledilo premijerno izvođenje pesme “Srpsko kolo ljubavi” i recitacije

Slogan “Snaga dobrote” oslikava suštinu udruženja i izložbu koja je postavljena pre mesec dana, a sadrži čak 200 fotografija i delova arhijske građe baš u muzeju, gde je tokom Prvog svetskog rata bila smeštena bolnica, a sestre iz udruženja su završavale kurseve i negovale ranjenike, što pokazuje da su i u najtežim vremenima bile posvećene svom narodu.

-Kolo srpskih sestara je najstarije aktivno, žensko, dobrotvorno i kulturno društvo u našem gradu, nevladino i neprofitno udruženje koje je do danas pokazalo kako se istrajava na putu do cilja. Verne misiji, širenju dobrote i milosrđa naučile smo kako se prevazilaze prepreke, što ne bismo uspele bez nesebične pomoći porodica, prijatelja i dobrotvora koji sa nama čine lanac dobrote već 120 godina – rekla je Snežana Stajković, predsednica udruženja.

Proslava ovog jubileja započela je likovnom kolonijom u Domu za decu i omladinu “Jefimija”, održala su se druženja sa pesnicima i završava se velikom svečanošću, a od finansijskih sredstava koja budu prikupljena tokom prodaje radova sa izložbe biće obezbeđene neophodne namirnice za najugroženije sugrađane.

-Ovo udruženje sem snage i dobrote ljudima pruža ljubav, veru i nadu. Tokom svih ovih godina postojanja sestre su se trudile da narodu ništa ne nedostaje, iako su ih bezuspešno prekidali tokom rata i trudili se da umesto dobrote šire nešto suprotno, one su nastavile da čine besmrtna dela –rekao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački David.

J. S.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top