Kipar – nova adresa Dalibora Đurđevića, kruševačkog sudijskog internacionalca

Postavljeno: 10.10.2021

Kruševljanin prihvatio ponudu kiparskog fudbalskog saveza i napustio Srbiju. Zvanično je imenovan za VAR instruktora, zaduženog za obuku sudija i implementaciju istoimenog programa

Jedan od najboljih srpskih pomoćnih sudija Dalibor Đurđević penzionisao se tokom leta i dobio novu funkciju u našem fudbalu – kao glavni VAR sudija. Međutim, vrlo brzo je napustio Superligu. Poslednji meč na kome je bio VAR sudija bio je duel Proletera i Novog Pazara u trećem kolu. Njegova nova adresa je odnedavno na Kipru:

 – Kiprani su jasni u tome da žele da unaprede suđenje i prihvatio sam se odgovornog zadatka, ali siguran sam da mi godine iskustva i sve što sam naučio na terenu, kao i ozbiljna obuka za VAR kroz koju sam prošao, daju za pravo da se nadam da ću to moći da na najbolji način primenim i na Kipru.

 Fudbalski sudija iz Kruševca prihvatio je poziv Milorada Mažića, glavnog čoveka za arbitražu na Kipru, uz maksimalnu podršku tamošnjeg Saveza, pa će i u ovoj ostrvskoj državi obavljati istu funkciju kao u našem fudbalu. Mažić, inače, brigu o kiparskim sudijama vodi od prošlog leta – svojevremeno najbolji srpski arbitar, posle odlične sezone u Kini i očigledno više nego uspešne godine rada sa Kipranima, dobio je u junu maksimalno poverenje čelnika tamošnjeg saveza da ustroji sudijsku organizaciju na najvišem nivou. I, poverenje je poklonio najbližim saradnicima, koji su ranije završili obuku za VAR i našli se na posebnoj listi sudija, potvrđenoj od Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije, ali i FIFA-e. Dalibor Đurđević je prihvatio poziv:

– U timu smo funkcionisali na sjajan način, što se tiče i zajedničkog rada i zajedničkih odluka na terenu. Naravno, šef tima je bio Mažić, čovek koji je u ovom poslu neponovljiv. Mi smo živeli za suđenje. Imali smo svoj način priprema, ishrane, način života. Do detalja smo radili na svim segmentima neophodnim za dobro suđenje. Fizički smo bili  među najspremnijima na svetu, što nas je izbacilo u orbitu. Svako je imao zaduženje u timu da se bavi određenim segmentima analize pred svaku utakmicu. Imali smo i zajedničke pripreme pred svako veliko takmičenje, bili smo profesionalci ne 100, već 101 odsto. Zato i mislim da je naš rezultat bio plod fanatičnog rada i odnosa prema poslu. Nama nije bilo teško da dođemo sa utakmice Barselona – Mančester i odemo u Surčin da sudimo utakmicu Zone na istom nivou kao što smo to uradili dva dana ranije u [paniji. Imali smo dobar mentalni sklop i volju da neke svoje kvalitete podredimo timu.

Timski će Dalibor Đurđević nastaviti da radi, ali sada na Kipru, gde će  uz pomoć video-tehnologije proveravati sporne detalje, a honorarni posao u FS Kipra dobio je i njegov kolega Milovan Ristić, takođe iz Mažićevog tima

Đurđević je već sa najbližim saradnicima održao predavanje na seminaru i Nikoziji i neposredno je angažovan u poslovima obuke i primene revolucionarne tehnologije, u takmičenjima pod ingerencijom kiparske fudbalske federacije:

 – VAR nije emocija već je alat koji pomaže u odlukama koje su teško vidljive. Ofsajd je jedna od najtežih odluka. U finalu Lige šampiona u 41. minutu kod rezultata 0:0 poništio sam zbog ofsajda gol Madriđana. Tek je 3D tehnikom utvrđeno da sam bio u pravu. VAR tada nije postojao, a ja sada kažem da bih bio jako srećan da jeste. Ako me VAR  ispravi, idemo dalje… Za takve situacije VAR je zaista spas za sudije. Neko tamo proveri, ispravi vas, svako razume da je to bila greška od par centimetara i da je za ljudsko oko bila nevidljiva.

Dalibor Đurđević je sudijsku karijeru započeo je 1994. i nakon samo tri godine dobio zvanje saveznog sudije. Zanimljivo je da je od sportova kao dečak izabrao karate, zatim je nastavio sa fudbalom u pionirima FK Napredak i, do punoletstva, u FK 14. oktobar. Posle jednog bliskog kontakta sa nečasnim deliocem pravde, zbog čega je kažnjen šestomesečnom suspenzijom, dres fudbalera je zamenio sudijskom opremom. U međuvremenu je završio Fakultet bezbednosti, oženio se i postao otac dva uspešna sina, kao i ponosni deda.

U Prvoj saveznoj ligi proveo je kao sudija 10 godina (1999-2009) i malo je poznata činjenica je da je za to vreme odsudio 126 utakmica, a čak je i debitovao u Super ligi Srbije 2004. godine. Na listu pomoćnih sudija Super lige Srbije je od 2009. i nedugo zatim stiže na međunarodnu listu FIFA pomoćnih sudija. U jednom svom intervjuu je kasnije spomenuo da je to bila najvažnija odluka u njegovoj karijeri. Pridružio se timu Milorada Mažića 2012. i zajedno sa FIFA pomoćnim sudijom Milovanom Ristićem postao deo najuspešnijeg sudijskog tima u istoriji srpskog fudbala. Prihvatio je Mažićevu viziju tima da će zajedno postići sjajne stvari, uz mnogo napornog rada koji dolazi sa tim. Od ove godine Đurđević je na listi FIFA VAR sudija.

Đurđević je pokrenuo i vodio kampanju koju je podržao Fudbalski savez Srbije za prikupljanje sredstava i pomoć srpskom zdravstvenom sistemu u borbi protiv pandemije virusa korona:

 – Organizovali smo članove, nezavisno od ranga i priložili sredstva pomoći zdravstvenom sistemu države. Odziv je bio fantastičan, a svim sudijama smo preporučili da se tokom vandrednog stanja stave na raspolaganje lokalnim kriznim štabovima. Mnogi od njih, u ulozi volontera, angažovani su da se teška situacija prebrodi bez većih posledica.

Život i sport i sa koronom idu dalje. Đurđević takođe. Na Kipru samo nastavlja da radi ono u čemu i jeste najbolji.

S. Marković

Ostale vesti

back-to-top