Kako koristiti klimu i uštedeti struju?

Postavljeno: 23.06.2024

Nadprosečno visoke temperature vazduha i život bez korišćenja klima uređaja u stambenim i poslovnim prostorijama u poslednje vreme je nezamisliv, ali nakon rashlađivanja svima kroz glavu prođe misao o visini narednog računa za utrošenu električnu energiju što dovodi do pitanja da li postoji način da klima manje troši?

Činjenica je da svi uređaji najbolje rade, ređe se kvare i manje struje troše kada su u punoj brzini, a ne kada rade manjom brzinom u kraćim vremenskim intervalima jer svako ponovno uključivanje zahteva veću količinu električne energije zato nije retkost da čujemo da velike proizvodnje retko kada prestaju sa radom, slično je i sa klima uređajima.

Najbolji način za korišćenje ovog rashladnog uređaja jeste pustiti ga da radi punom snagom i tek kada se dostigne željena temperatura u prostoriji, isključiti je. Takođe, jako je važno biti umeren i ne prelaziti razliku od 7 stepeni između temperature u prostoru i vani, što dodatno donosi uštedu budući da svaki stepen utiče na krajnji iznos na računu, a najbolja preporučena temperatura na termostatu klime u svakom periodu godine bi trebalo  da bude 26 stepeni.

Klima uređaj olakšava provedeno vreme u zatvorenom prostoru, ali isto tako može i negativno uticati na zdravlje ako se preterano koristi ili ako se naglo pređe iz hladnijeg u dosta topliji prostor ili ako je predugo uključena jer dovodi do isušivanja vazduha.

J.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top