Kad se emocije pretoče u stihove

Postavljeno: 29.10.2023

Mladi Kruševljanin posvetio pesmu nastradalima u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Marko Miljković pobednik je Međunarodnog konkursa kulturnog stvaralaštva „Razvoj dečijih potencijala 23“ sa pesmom „Deset anđela srpskih“ koja je posvećena nedavno nastradaloj deci u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Piše: Marija Milošević

Talentovani Marko rođeni je Kruševljanin, trenutno pohađa drugu godinu Prve tehničke škole u Kruševcu. Svoju ljubav prema pisanju iskazao je još kao dete i ne krije da ga to jako ispunjava.

– Još kao dete voleo sam da čitam priče i pesme što se provlačilo i kroz osnovnu kao i kroz srednju školu. Pored toga, volim glumu, i u tome sam uspeo u prvoj godini, gde sam sa đacima škole osvojio III mesto na Tin Fest-u sa predstavom „Veronika“. To smatram velikim uspehom – kaže Marko.

Duboko pogođen tragedijom koja je zadesila celu Srbiju koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Marko je svu svoju emociju pretočio u stihove.

– Događaj koji se desio 3. maja nas je ostavio u šoku zbog kog i dalje ne funkcionišemo normalno. Svakodnevno smo bili izveštavani o stanju dece. Koliko sa želeo da to ne čujem, nisam mogao da odustanem od dobijanja informacija. Svesno sam slušao iako sam znao da ću na svaki spomen dece doživeti novo razočarenje i težinu u duši. Nošen tim događajem, stihovi su dolazili sami od sebe, zapisivao sam ih i na kraju pretočio u pesmu. Kada sam je završio i pročitao, shvatio sam da sam zapisao sve što sam u tom trenutku osećao – ističe mladi Marko.

Iako mu pobeda nije bila ni na kraj pameti, Markove emocije bile su pomešane kada je saznao da je njegova pesma proglašena za najbolju.

– Kada mi je razredna javila da sam osvojio prvo mesto, prvo nisam znao kako da reagujem. Pomešale su mi se emocije, radost tuga. Iskreno, nisam očekivao nagradu. Kako je vreme prolazilo i kada se u mojoj duši sve sleglo, mogao sam da se nasmejem i radujem pobedi – govori Miljković.

Potresni događaj izazvao je mnoge debate i polemike, pa i pitanje da li je nasilje u školama prisutno u zabrinjavajućoj meri, međutim, ima i pozitivnih slučajeva gde pojedine škole dobro obavljaju svoj posao kako bi izbegli bilo kakvu vrstu konflikata.

– U mojoj školi nema nasilja i ponosan sam na to. U odeljenju smo složni, lepo se družimo, razmenjujemo iskustva i trudimo se da budemo ujedinjeni. Srećan sam što se obrazujem u takvom okruženju – ističe Marko.

Pored toga što je izraziti zaljubljenik u umetnost, mladi Kruševljanin je dosta posvećen veri i Bogu. Iz toga proističu i ostale njegove pesme koje je kasnije napisao.

– Ova pesma o deci zauzima posebno mesto u mom srcu. Međutim, pisao sam i pesme iz ljubavi i poštovanju prema Gospodu Isusu Hristu, svim svecima, crkvama, manastirima. Dosta čitam crkvene knjige i posvećen sam Crkvi. U Crkvi Sveti Đorđe u Kruševcu primljen sam u oltar što je za mene od izuzetne važnosti jer mi je u planu da nakon srednje škole upišem Teološki fakultet – navodi Marko

Pored ljubavi prema pisanju, glumi i Bogu, Marko se u slobodno vreme bavi Aikidom. U pitanju je poznata japanska borilačka veština.

– Sport mi dosta znači i uspevam da svaki trening odradim kvalitetno. Trenutno sam stigao do drugog nivoa u Aikidu. Uskoro će nam krenuti pripreme za naredni, prvi nivo, za koji tek treba da polažem – završava mladi Miljković.


Nošen tragičnim događajem koji se dogodio u našoj zemlji, stihovi su dolazili sami od sebe, zapisivao sam ih i na kraju pretočio u pesmu. Kada sam je završio i pročitao, shvatio sam da sam zapisao sve što sam u tom trenutku osećao.

Pesma: „Deset anđela srpskih“

Na čas istorije su otišli,
i istorija su postali.
Sa čuvarem, školskim drugom njihovim
u Carstvo Nebesko otišli,
i u zagrljaj Hristov stigli.
Dan ovaj tužni, slovima crnim
ostaće upamćen, a imena devet anđela srpskih
i čuvara-drugara njihovog slovima zlatnim
zapisana će ostati.
Zastave na pola koplja smrt njihovu objavljuju,
A nebo plače za decom srpskom.
Svetom celim plač odjekuje, ispred škole njihove
sveće se pale i cveće polaže za duše njihove.
U hramu Svetog Save patrijarh srpski pomen služi,
A jedna žena poje Hristos Voskrese.
Trodnevna žalost Srbiju potresa, Gospod s neba kliče
Srbijo, anđele si dobila.

 

Ostale vesti

back-to-top