Još jedan sportski teren u gradu: Na Bagdalu na boćanje!

Postavljeno: 29.11.2020

Kruševac će, po uzoru na velike gradove u Srbiji, uskoro dobiti i teren za boćanje i to na Bagdali, u sklopu rekreativnog kompleksa. Boćanje se danas igra u preko sto zemalja širom sveta, a u naš kraj su ga doneli Krajišnici, prognanici u hrvatskoj vojnoj operaciji Oluja. U međuvremenu je formiran i Klub, ali treba znati i da nisu Krajišnici jedini koji u našem kraju igraju boćanje i poznaju pravila ovog sporta…

Za boćanje ste sigurno već čuli, ali možda niste znali da u našem gradu postoji i registrovano Boćarsko udruženje Car Lazar, koje su osnovali Kruševljani, Krajišnici koji se već petnaestak godina unazad okupljaju i u neformalnom sportskom druženju razvijaju ovaj sport. Nedavno je tehnički sekretar Sportskog saveza grada Kruševca Aleksandar Nikolić predao novoizabranom predsedniku kruševačkih boćara Savi Đakoviću dokumentaciju za registraciju Udruženja i poželeo uspešan rad na promociji i popularizaciji ove zanimljive sportske igre u našem kraju…

A Kruševac će, po uzoru na velike gradove u Srbiji, uskoro dobiti i pravi teren za boćanje i to na Bagdali, u sklopu rekreativnog kompleksa. Investicija se pretežno finansira iz sredstava budžeta Grada, ali su se u prikupljanje sredstava uključili i članovi Boćarskog udruženja Car Lazar, onoliko koliko su im mogućnosti dozvoljavale. Projekat terena je uradila Gradska direkcija za urbanizam, a radove na izgradnji, na osnovu ugovora sa Gradom, sprovodi JKP Kruševac sa izabranim podizvođačima.

– Teren je nama veliki poklon, jer mi od dolaska u Kruševac nastojimo da nastavimo da negujemo tradiciju predaka koju smo doneli sa svog podneblja i prenesemo je u Kruševac i mnogo smo zahvalni Gradu na ovom gestu. Sama igra je nešto slično kuglanju, ali nije kuglanje, mogli bi je opisati i kao specifičnu mediteransku igru kuglama na ravnoj površini, koja ima svoja pravila i mi smo je preneli ovde pre petnaestak godina, napravili smo improvizovani teren i tu se za sada okupljamo. Naravno, sa novim terenom sve će biti drugačije… U Srbiji je dosta terena za boćanje, posebno u Beogradu gde se najviše i igra, i mi često odemo do Beograda ili Niša, ali će ovo biti jedan od sigurno najlepših terena u Srbiji – ispričao je Sava Đaković iz Boćarskog udruženja Car Lazar.

I dodaje da očekuje da boćanje sa novim sportskim terenom može da postane zanimljivo i za brojne Kruševljane:

– Boćanje se lako se uči, jednostavna su i pravila i planiramo da i Kruševljane zainteresujemo za igru i uključimo u Klub.

Boćanje se igra na ravnom zemljanom terenu, posutom sitnim peskom. Kugle (boće) su izrađivane od kamena, drveta, plastike ili metala. Za sportska takmičenja upotrebljavaju se isključivo kugle od metala, propisanog prečnika i težine. Bulin je najmanja kugla u igri, izrađen isključivo od punog drveta, neobojen ili obojen, ali obavezno jednobojan…

Uostalom, nisu Krajišnici ni sada jedini koji u našem kraju igraju boćanje i poznaju pravila ovog sporta. U Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Kruševcu đaci kroz dva časa mesečno u okviru fizičkog i zdravstvenog vaspitanja mogu da se okušaju u ovom zanimljivom sportu. A počelo je pre tri godine, kroz projekat „Učimo zajedno, igrajmo zajedno“ koji je pokrenula Specijalna olimpijada Srbije, uz podsećanje da je boćanje 1984. godine postalo Paraolimpijski sport.

U „Zmaju“ su se u projekat uključili na poziv Škole “Veselin Nikolić” i Kluba Palestra i zahvaljujući njima su i dobili teren koji se i danas koristi. Školska ekipa je već učestvovala na turnirima u Kragujevcu, Čačku i u Kruševcu. – Oduševljeni smo što se u Kruševcu pojavio boćarski klub i lepo je da se ovaj sport proširi u našem kraju – kaže nastavnica Sanja Bošković.

Boćanje se danas igra u preko sto zemalja širom sveta. U Jugoslaviji organizovano sportsko boćanje počelo je da se održava po međunarodnim pravilima 1952. godine, a 1958. osnovan je Boćarski savez Jugoslavije. Sedamdesetih godina prošlog veka, registruju se prvi boćarski klubovi u Srbiji, a jedan takav odnedavno funkcioniše i u našem gradu.

U pitanju je, inače, veoma stara sportska igra koja se vekovima igra u mediteranskim zemljama i u primorju bivše Jugoslavije. Njeno ime je izvedeno iz latinske reči bottia što znači – lopta. Mnogo toga upućuje da je boćanje nastalo u Grčkoj, u Sparti. Etrurci su ga preneli Rimljanima, a ovi u Italiju i druge mediteranske i alpske zemlje. Takođe, kao moguće kolevke ovog sporta se pominje i stari Egipat i prostor današnje španske pokrajine Baskije.

Ipak, kako kažu u Boćarskom savezu Srbije, tačno poreklo ove stare sportske igre je praktično nepoznato:

– U početku, tereni za boćanje su bili seoski putevi, ravna zemljišta, neiskorišćeni ravni prostori. Takođe, često su uz ugostiteljske objekte izgrađivani boćarski tereni, sa jednom ili dve staze – što bi i danas predstavljalo osveženje ugostiteljske ponude. Starinska verzija boćanja je podrazumevala upotrebu kamenih kugli koje su vremenom zamenile kugle od pečene gline, a zatim i drvene kugle…

Svi koji su se oprobali u boćanju kažu da je u pitanju vrlo zanimljiva i „zarazna igra“. Sportski teren na Bagdali omogućiće našim sugrađanima da se i sami uvere u to:

– Teren na Bagdali će biti dostupan svima, moći će da ga koristi Klub Car Lazar, ali i svi oni koji žele da probaju kako to izgleda, dakle svi građani Kruševca i ja ih pozivam da kada teren bude završen da dođu, da probaju ovu igru, da uživaju u njoj i da upoznaju još nešto novo – kaže pomoćnik gradonačelnika za sport Vladimir Petrović.

Pa, eto prilike da uskoro prošetamo do Bagdale na partiju boćanja…

Ostale vesti

back-to-top