Jefimijini dani u Trsteniku

Postavljeno: 15.06.2024

U čast slavne srpske pesnikinje, 37. put po redu u Trsteniku su održani „Jefimijini dani“. Trodnevna kulturno-duhovna manifestacija je završena sinoć u manastiru Ljubostinja programom pod nazivom „Jefimiji u čast“

Prvog dana, svečanost je zbog vremenskih prilika održana u Domu kulture, dok je samu manifestaciju otvorila predsednica opštine Trstenik Milena Turk.

O monahinji Jefimiji i njenom životu, besedom „Dostojanstvo kao znamenje“ govorila je književnica dr Marija Jeftimijević-Mihailović.

Grupa „Bistrik“ i muzičarka Biljana Krstić održali su koncert u čast despotice Jelene – u monaštvu Jefimije i knjeginje Milice – u monaštvu Evgenije. Veče su zatvorile Dejana Nikolić, Iskra Peneva i Jelena Protić Petronijević recitovanjem savremenih pesama.

Drugog dana manifestacije, u Likovnom salonu Doma kulture je otvorena izložba „Monaška ikonopisačka radionica manastira Veluće“, a iste večeri je predstavljen deveti godišnjak „Ljubostinjska prinošenja“ uz prigodan program Muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Trstenika i recitatora iz Kulturnog centra Pečenjevci.

Nakon okruglog stola na temu „Život u srpskim srednjovekovnim zemljama“, večeras će se od 20 časova u Manastiru Ljubostinja održati program pod nazivom „Jefimiji u čast“.

Nakon hora „Vavedenje“ manastira Veluće i Jefimijine „Pohvale svetom knezu Lazaru“ u izvođenju Jelice Kovačević, biće upriličeno pesničko i muzičko prinošenje kao i dodela nagrade „Jefimijin vez“.

Organizatori su Narodni univerzitet u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Jefimija“, dok su pokrovitelji opština Trstenik i Ministarstvo kulture.

Foto: instragram/trstenik_037

N.L.

Ostale vesti

back-to-top