+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » Izložba “Tu mač” u Kruševačkom pozorištu

Izložba “Tu mač” u Kruševačkom pozorištu

Izložba fotografija pod nazivom “Tu mač”, otvorena je u foajeu Kruševačkog pozorišta. Ljubitelji umetničke fotografije mogu da pogledaju radove diplomiranih fotografkinja Čarne Nikolić, Une Laurenčić, Anastasije Kojić, Tamare Kostrevc i Tanje Marjanović
Mladim umetnicama je u osmišljavanju koncepta pomogla Jelena Simić, istoričarka umetnosti

– Htele smo da napravimo koncept koji bi bio interesantan njihovoj generaciji. Evidentno je da smo prezasićeni fotografijama, i zbog toga su one kao medij potpuno skrajnute. Naša ideja je bila da pokažemo šta u stvari jeste umetnička fotografija, a šta obična Instagram fotografija, i kakav trud i koncept stoji iza umetničke fotografije – kaže ona.

Provokativnim i dvosmislenim naslovom izložbe aludira se ne samo na traženje mogućih odgovora (tumačenje) već se kritički sugeriše određeni višak i zasićenje (too much): previše brzine i površnosti/ premalo studioznosti; previše mimikrije, insta umetnosti i nekulture/ premalo istinskog umetničkog izraza, previše cenzure i marginalizacije umetnosti – premalo pažnje koja se poklanja umetnosti.

– Premalo je posvećenosti, usredsređivanja u višeslojnim umetničkim tvorevinama. Stoga, ova izložba je neka vrsta pobunjeničkog, ohrabrujućeg pokliča autorki dosta nam je površnosti, potrebni su nam umetnost i život oflajn – navodi Simićka.

Autorke su svoje individualne artističke poetike uklopile u koncept izložbe i pokazale kroz fotografiju tumačenja pokreta, zvuka, boja i forme. Inspiraciju su našle u operskim scenama, muzici džez kluba, sportu, i atmosferi muzejskog prostora.

Čarna Nikolić, pristupila je temi serijom džez fotografija, na kojima je opredmetila muziku.

– Fotografije sam radila dugom ekspozicijom kako bi zamrznula muzički momenat i prikazala atmosferu muzike koju slušam – kaže ona.

Njena koleginica, Tanja Marjanović zaronila je u morske dubine kako bi napravila seriju svojih fotografija.

– Bavim se ronjenjem već 17 godina i uvek me zanimala podvodna fotografija. Fotografije sam napravila u Egiptu sa ekipom mojih ronilaca. Ovom izložbom sam htela da predstavim čudesan podvodni svet, jer kroz fotografiju se najbolje može videti njegova lepota – objašnjava ona.

Fotografkinju Unu Laurenčić već godinama insprišu evropski muzeji u kojima fotografiše izuzetna umetnička dela i njihove posmatrače, a potom ih uramljuje u polovne ramove sa buvljaka.

– Na taj način sam napravila konceptualan rad, jer smatram da umetnosti mesto nije samo u muzeju, već u narodu, na ulici. Godinama pravim ovakve fotografije i ova izložba je donela mom radu neočekivanu dimenziju – kaže ona.

Istoričar umetnosti sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, doc dr Milan Prosen, u svojoj recenziji izložbe kaže: “Evocirajući zvuk i pokret, tišinu i mir koje u ovim prostorima proživljavamo, autorke su iskazale poruku sakrivenu iza značaja umetnika kao tumača svakodnevne estetike koju bira da tumači, te da u savremenom dobu infektiranom neestetskim pojavama i okolnostima, veća doza plemenitog materijala izdvojenog veštim okom umetnika, predstavlja potrebu i ne može biti TOO MUCH.”

Svojim radovima fotografkinje su ukazale na činjenicu da je umetnost nasušna potreba, čak i u izmenjenim životnim okolnostima.

– Iako su kultura i umetnost u nezavidnoj poziciji, i uprkos pandemiji, entuzijazam naših fotografkinja i njihova izložba pokazuju da se ipak bez umetnosti ne može – rekla je Savićka pred brojnom publikom.

Izložba će biti otvorena do 28. novembra.

M.S.

Izložba fotografija pod nazivom “Tu mač”, otvorena je u foajeu Kruševačkog pozorišta. Ljubitelji umetničke fotografije mogu da pogledaju radove diplomiranih fotografkinja Čarne Nikolić, Une Laurenčić, Anastasije Kojić, Tamare Kostrevc i Tanje Marjanović Mladim umetnicama je u osmišljavanju koncepta pomogla Jelena Simić, istoričarka umetnosti - Htele smo da napravimo koncept koji bi bio interesantan njihovoj generaciji. Evidentno je da smo prezasićeni fotografijama, i zbog toga su one kao medij potpuno skrajnute. Naša ideja je bila da pokažemo šta u stvari jeste umetnička fotografija, a šta obična Instagram fotografija, i kakav trud i koncept stoji iza umetničke fotografije – kaže ona. Provokativnim…

Review Overview

Rejting korisnika 4.73 ( 6 glasova)
x

Proveri i

Kruševac dobio takmičarski sto za bilijar

Takmičarski sto za bilijar i propratna oprema, poklon kompanije Mozzart, stigli su u Kruševac, saopšteno je iz te kompanije– Nove ...

Pad broja novoobolelih u Okrugu

U Rasinskom okrugu beleži se pad dnevnog broja novoobolelih od korona virusa. Tokom prethodnog dana, prema podacima ovdašnjeg Zavoda za ...

Ljiljana Knežević, članica Upravnog odbora RS Srbije

Direktorka Ženskog rukometnog kluba Napredak 12 u Kruševcu, bivša reprezentativka i svetska rekorderka po broju datih golova na prvenstvenim utakmicama ...

Pandemija odložila prvenstvo Zapadne Srbije u kuglanju

Vodeći tim Prve lige Kuglaški klub Car Lazar u Kruševcu spreman je da na kuglani međunarodnih standarda organizuje tradicionalno Prvenstvo ...

Specijalna bolnica iz Vrnjačke Banje izašla iz kovid sistema Srbije

Specijalna bolnica „Merkur“ nije više u režimu Kovid bolnice i počinje da normalno prima goste od 18. januara 2021. Očekuje ...