Istražujemo poreklo imena sela: Begova pogibija na brdu

Postavljeno: 05.11.2022

Osnovano po predanju u tursko doba, Begovo Brdo dobilo je ime po begu koji je poginuo na ovom mestu. Priču o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Begovi Frenčevići, koji su kruševačkom nahijom vladali sve do 1832. godine, toliko su se bili osilili da su, prema Kostićevom predanju, počeli da otimaju devojke iz roditeljskih domova. Samoživo su otimali sve ono što je bilo dobro, a najbolje ovnove uzimali su od seljaka iz Kožetina (Aleksandrovac) bez bilo kakve naknade.

Jednog dana, uz ovnove su oteli i devojku. O incidentu se brzo pročulo po Kožetinu i okolini, te je tadašnji prota Sava sazvao mali zbor na kom je odlučeno da se krene u poteru. Zaseda je postavljena na mestu današnjeg Begovog Brda. Kada su naišli begovi, Župljani su napali iz zasede i došlo je do velike borbe u kojoj je poginuo jedan beg. Oslobodivši devojku, žitelji Kožetina su se vratili u svoje selo, a mesto na kom je ubijen beg dobilo je ime Begovo Brdo.

Jugovićeva priča govori o bregu iznad sela Pepeljevca, kojim je svakog jutra i večeri šetao turski beg, po kome je selo dobilo naziv.

Inače, Begovo Brdo je prigradsko ratarsko seosko naselje zbijenog tipa, na padinama istoimenog brda. Udaljeno je sedam kilometara od Kruševca, a prema poslednjem popisu imalo je 632 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top