Instruktori uče kako da obuče 

Postavljeno: 13.12.2019

Dvanaestoro polaznika, konbara i kuvara i radnika oni koji se bave zanimanjima vezanim za mašinsku obradu, pohađaju su u kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori obuku za instruktore za dualno obrazovanje. Kroz ovu obuku ljudi koji se godinama bave određenim zanimanja uče kako da znanje prenesu na učenike koji će se u firmama u kojima su oni zaposleni školovati po dualnom sistemu obrazovanja

– Regionalna privredna komora organizuje obuku. Od septembra je počela puna primena Zakona o dualnom obrazovanju. U skladu sa tim svaka kompanija mora da ima obučene instruktore koji će raditi sa decom. Obuka traje pet dana, poslednjeg dana polaznici polažu ispit – kazala je Aleksandra Aleksić iz Regionalne privredne komore Kruševac.

Polaznici, kako su na početku obuke kazali, smatraju da im je potrebno da saznaju nešto više o odredbama Zakona o dualnom obrazovanju, o tome kako da lakše učenicima prenesu znanje, kako da komuniciraju sa njima te kako da se na najbolji način uspostavi saradnja poslodavaca i učenika kao i poslodavaca i škola. 

– U skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju naši instruktori tokom obuke stiču znanja o tom Zakonu, koje su njihove odgovornosti, obaveze. Važno jer da oni takođe uče o organizaciji učenja kroz rad, što je nešto sa čime se do sada nisu susretali. To su određena pedagoško – psihološka znanja koja oni treba da imaju da bi preneli ta znanja, pri čemu treba imati u vidu da rade sa adolescentima i treba da znaju kako da reaguju u određenim situacijama – objašnjava Danijela Simonović koja sa kolegincom Svetlanom Aleksić, obe su  licencirani treneri za instruktore u dualnom obrazovanju, drži pomenutu obuku. 

Prema njihovom iskustvu budućim instruktorima za dualno obrazovanje najviše nedostaje znanje o tome kako da motivišu učenike da usvoje neko znanje, jer se i kod dualnog obrazovanja dešava da deca upišu školu koju ne žele, te da ne vide  perspektivu u određenom zanimanju. 

Obuku za instruktore za dualno obrazovanje trenutno pohađaju zaposleni u „Jastrebac lake resort“  i u restoranu Bagdala, koji će đake učiti poslu konobara i kuvara te radnici iz SPG Hidraulika, PPT zaptivnih elemenata i „14. oktobra“,  koji će učenike obučavati za zanimanja operater mašinske obrade, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama i vulkanizer. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top