Hitna pomoć: Sugrađani se žale na stomačne tegobe

Postavljeno: 19.06.2023

Dežurne ekipe hitne pomoći u Kruševcu su tokom predhodnog vikenda imale dosta posla, zabeleženo je 149 pregleda u ambulatnti i 49 izlazaka na teren. Vremenske prilike, najviše su smetale asmatičarima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom, a u najvećem broju su se javljali pacijenti sa stomačnim problemima

– Od juče nam se u velikom broju javljaju pacijenti sa bolovima u želucu, mučninom i povraćanjem, pretpostavljamo da se radi o stomačnom virusu, mada, ovakva klinička slika može da nastane i usled konzumiranja tretiranog voća i povrća – kaže doktorka Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Vremenske prilike nisu pogodovale meteoropatama, ali i hroničnim bolesnicima.

– Kišoviti vikend su teško podneli asmatičari, ali i oni sa visokim pritiskom, pa su kod nas tražili pomoć. Javljali su se i pacijenti sa niskim nivoom šećera u krvi.

Tokom vikenda dogodila su se četiri udesa.

– U jednom udesu su povređene dve osobe koje su vozile trotinet, a na njih je naleteo automobil. Nisu teško povređene, ali su zbrinute u Urgentnom. U ostalim udesima lakše su bili povređeni vozači, kao i jedan pešak – ističe doktorka.

Kada su u pitanju poplave, koje su obeležile proteklu nedelju, Hitna pomoć nije morala da interveniše.

– Srećom nije bilo intervencija, već samo nekoliko pacijenata koji su morali da dođu zbog terapije, morali su da imaju.

Sa lepim vremenom doći će novi problemi.

– U narednom periodu očekujemo veći broj pacijenata sa alergijskim rekacijama, a verujemo i da će biti i povećan broj onih koji se javljaju zbog ujeda insekata.

M. J.

 

Ostale vesti

back-to-top