Festival cveća u Miličinoj ulici

Postavljeno: 14.05.2021

Rascvetala Miličina ulica podno kule kneza Lazara danas i sutra je izložbeni prostor za najlepše što u vrtovima čuvaju proizvođači cveća i ukrasnog bolja, ali i majstori starih zanata. Četvrtu godinu zaredom, naime, Regionalna privredna komora Kruševac organizuje manifestaciju čiji je cilj, kako je na otvaranju rekla vd direktorka Maja Marković, da ohrabri i podrži ovu privrednu granu u Kruševcu

– Rasinski okrug ima dosta proizvođača cveća, ukrasnog bilja kao i sadnog materijala i ovim sajmom u Kruševcu, koji je lider u ovoj proizvodnji, mi iz Regionalne privredne komore želimo da im pokažemo da smo spremni da ih podržimo i pomognemo im – rekla je Maja Marković pred otvaranje Festivala cveća u Miličinoj ulici. Ona je dodala i da proizvodnja cveća i sadnog materijala u Srbiji beleži trend rasta, što pokazuje statistički podatak da je Srbija u prošloj godini zabeležila izvoz cveća u iznosu od oko 4,2 miliona evra, a da su vodeći proizvođači u ovoj privrednoj grani baš iz Rasinskog okruga.

Markovićkine reči da je Privredna komora Srbije prepoznala značaj ove proizvodnje, potvrdio je i sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović koji je danas prisustvovao otvaranju Sajma. On je rekao da se 70 odsto najintenzivnije rasadničarske proizvodnje nalazi upravo u kruševačkom kraju, te da Privredna komora Srbije ima posebnu grupaciju koja se bavi ovim proizvođačima, a da u Komori u Kruševcu postoji i sekcija koja se još bliže i intenzivnije radi sa njima.

– Rasadničarska proizvodnja je jako važna, proizvodnja voća, ukrasnog i aromatičnog bilja u poslednje vreme doživljava ekspanziju ne samo u Srbiji već i na svetskom nivou. Kada govorimo o cveću, treba da znamo da govorimo o jednoj industriji koja na svetskom nivou ima kapacitet od preko 200 milijardi evra, i to su naši rasadničari prepoznali – rekao je Bogunović dodajući da ova proizvodnja godišnje beleži rast od najmanje 10 procenata.

Sajam se ove godine oganizuje u saradnji sa Poslovnim centrom Kruševac i Javnim komunalnim preduzećem, koje se, osim kao saorganizator, pojavilo i kao učesnik ove manifestacije.

– JKP kao društveno odgovorno preduzeće uvek uzima učešće i pruža podršku svim manifestacijama u gradu, pa je tako i na ovom Sajmu. Osim što smo pomogli Privrednoj komori Kruševca da se organizuje sajam, uzeli smo i učešće ponudivši naš asprtiman rasada koji pripremamo za letnju sezonu. Mi inače imamo širok asoprtiman sadnog mateijala u našoj prozvodnji s obzirom na to da se brinemo o lepoti našeg grada i želeli smo da deo toga podelimo sa sugrađanima. – rekla nam je direktorka Javnog komunalnog Snežana Radojković.

Na ovogodišnjem Festivalu cveća učestvuje 30 izlagača, ali to nisu samo proizvođači cveća i ukrasnog bilja, već su tu i članovi udruženja starih zanata koji su želeli da predstave svoje rukotvorine. Manifestaciju je svečano otvorila pomoćnica gradonačelnice Jelena Todorović, a Kulturni centar je priredio i prigodan kulturni program.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top