Fajzerova vakcina odobrena u Srbiji, prve doze najavljuju se sledeće nedelje

Postavljeno: 18.12.2020

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila je uvoz vakcine protiv kovida 19 proizvođača Fajzer i Biontek, a prve doze vakcine bi trebalo da stignu početkom sledeće nedelje, rečeno je u Kriznom štabu

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objasio je da dozvola za uvoz vakcine ne znači i zeleno svetlo za njenu upotrebu, ali da je to „pitanje dana“ pošto se urade analize u nacionalnoj laboratoriji. 

Tokom sledeće nedelje doći će 5.000 doza Fajzer vakcina, do kraja godine treba da stigne 10 hiljada, a po ugovoru, u prvom kvartalu sledeće godine još 350 hiljada doza. Imamo ugovor za Fajzerom za milion i 800 hiljada doza vakcina rekao je Gojković i istakao da je Srbija jedna od pet država na svetu koje su prve potpisale ugovor sa Fajzerom.

Član Kriznog štaba je rekao da će vakcinu prvo primiti korisnici staračkih domova, ali nije odgovorio na pitanje da li postoji i kakav je plan imunizacije.

Fajzer i Biontek, čija je vakcina već odobrena za upotrebu u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, podnele su zahtev za registraciju vakcine u Srbiji 2. decembra, koji je od tada razmatrala Agencija za lekove. Ove vakcije su od 8. decembra u upotrebi u Velikoj Britaniji, a pre nedelju dana je dobila zeleno svetlo i u Americi, gde je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA). 

Još jedna vakcina protiv Kovida 19, kompanije Moderna, sada čeka na odobrenje FDA.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji napisao je na Tviteru da će vakcina biti dostupna na Zapadnom Balkanu kada počne snabdevanje EU. 

Izvor: Glas Amerike

Foto pixabay

Ostale vesti

back-to-top