Dvadeset tablet računara za romske đake OŠ “Dragomir Marković”

Postavljeno: 08.11.2021

Tehnička oprema, odnosno dvadeset tablet računara, koja će omogućiti romskim đacima iz Osnovne škole “Dragomir Marković” da kvalitetnije prate nastavu, uručena je na svečanosti koja je okupila predstavnike Grada, škole te donatorskih organizacija. Reč je o pomoći u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom KOVID-19 u 18 lokalnih samouprava

-Zahvaljujem na ovoj donaciji, jer ona će unaprediti rad naših učenika. OŠ “Dragomir Marković” već 60 godina radi u okruženju nedaleko od romskog naselja, imamo ogromno iskustvo u radu sa ovom populacijom, tako da je ovaj poklon blagovremen i značajan- kazao je direktor OŠ „Dragomir Marković“, Saša Jevtić.

Projekat se, na više načina, sprovodi u 18 gradova i opština. Osnovni ciljevi su prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi i unapređenje informisanja i promocije imunizacije protiv kovida te tehnička podrška nadležnim lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije.


-U Kruševcu je fokus našeg rada bio na obrazovanju. Želja nam je da učenici lakše prate nastavu i lakše savladaju gradivo u ovim okolnostima, koje nažalost nisu pogodne za obrazovanje dece. Naša ideja je da podržimo razvoj kompetencija učenika i učenica u oblasti digitalnih veština, ali i za lakše praćenje nastave na daljinu tokom epidemiološke krize – kaže Dragana Jovanović Arias, predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, smatra da je važno ne zanemariti obrazovanje u trenucima krize:

-Uz pomoć ove opreme i đacima i profesorima će biti lakše. Kada razgovarite sa roditeljima možete da čujete da deca nisu imala kako da uče dok je trajala onlajn nastava i da im je bila potrebna podrška. Inače, naš projekat obuhvata preko 120 različitih aktivnosti, od obrazovanja do vodosnabdevanja, u budućnosti planiramo da pružimo podršku za 30 visokoobrazovanih Roma.

Robert Bu, vođa tima u programu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ osvrnuo se na dosadašnju saradnju sa ovdašnjom Gradskom upravom, a gradonačelnica, Jasmina Palurović, podsetila je da Grad Kruševac kontinuirano radi na poboljšanju života i uslova u kojima Romi žive.

– Usvojili smo Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, bavimo se njihovim obrazovanjem, stanovanjem, zapošljavanjem, socijalnom i zdravstvenom zaštitom. Imamo Savet za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, svake godine iz budžeta Grada se izdvajaju značajna sredstva, ove godine je to preko 2,3 miliona dinara. Drago mi je da smo učestovali u ovom projektu, da smo jedan od dobitnika i da će jedna osnovna škola iz Kruševca, koja ima najveći broj romske dece, dobiti važno pomaglo u današnje digitalno vreme – kazala je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Projekat se sprovodi u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” uz pomoć Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Projekat sprovodi Generalni sekretarijat Vlade Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a partneri na realizaciji projekta su udruženja Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top