+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Dva slučaja trihinele na području kruševačke opštine

Dva slučaja trihinele na području kruševačke opštine

Na području Grada Kruševca u poslednjih nekoliko dana trihineloza je potrđena  kod dve divlje svinje. Iz kruševačke  Veterinarske stanice apeluju na sve individualne proizvođače da  svinjsko meso pre upotrebe  obavezno donesu na  kontrolu

Imajući u vidu da kreće vreme svinjokolja, veterinarska stanica pozvala je sve individualne proizvođače ali i kooperante, da nakon klanja životinja,  uzorke mesa obavezno donesu na kontrolu.

– Iskustvo iz prethodnih godina je da su ljudi, uglavnom oni mlađi, prilično edukovani kada je u pitanju trihinela i da su svesni posledica konzimiranja zaraženog mesa. Za one koji to nisu, važno je napomenuti da se na zaraženoj svinji ne vide znaci bolesti, te da je analiza mesa jedini način da se to utvrdi – kaže Vladan Rajić, veterinar u kruševačkoj Veterinarskoj stanici.

Prema njegovim rečima, lovci imaju zakonsku obavezu da odstreljenu divljač donesu na analizu, što  oni  redovno i čine, kao i klaničari koji su takođe u obavezi da kontrolišu meso.

– Godišnje obavimo preko 1.500 analiza, uglavnom za potrebe  individualnih proizvođača, s tim da je broj obavljenih analiza realno mnogo veći, jer se kod klanica kao jedna analiza računa do 100 komada različitih uzoraka – kaže on.

Kao metode za utvrđivanje larvi trihinele kod životinja rade se digestija i kompresija.

– Za kompresiju, što je obično metoda koju koriste individulani proizvođači treba izdvojiti 500 dinara i te analize stižu u roku od 15 minuta. Metoda digestije koju koriste klaničari kočta 1.800 dinara,  a rezultati te analize stižu najkasnije za dva i po satakaže Rajić.

Ističe da trihinela izuzetno opasna po zdravlje ljudi, te da cena analize nije skupa ako se ima u vidu do kakvih posledica može da dovede konzumiranje zaraženog mesa.

– Inficirana osoba  ostaje praktično invalid celog života jer larva tirhinele može do ostane u mišićima i do 30 godina, a mišić u koji se “naseli”  gubi svoju funkciju – ističe on, dodajući da se prvi simtomi bolesti obično javljaju posle tri nedelje, a prati ih uglavnom  visoka pa niska temperatura  i bolovi u mišićima.

Prenosnici ove bolesti su pacovi i mišoliki glodari, a sviwe se zaraze tako što pojedu pacova, pa sam wim unesu i larve trihinele koje odlaze u određene mišiće.

– Najčešće je to dijafragma, a može biti i srčani mišić, jezik, žvakaća muskulatura  objašnjava  Rajić, dodajući da se bolest ne prenosi sa životinje na životinju (osim ako jedna ne pojede zaraženo meso druge ),  da se ne može preneti ni sa čoveka na čoveka, ali da se čovek može zaraziti samo sa jednim parčetom mesa ili kobasice od mesa obelele životinje.

U Veterinarskoj stanici kažu da je u  prošloj godini, na području kruševačke opštine,  trihinela potvrđena  kod četiri životinje, dve domaće i dve divlje. Ove  godine bolest je do sada  registrovana kod dve divlje životinje, što ne umanjuje mogućnost obolevanja domaćih svinja.

Na području Grada Kruševca u poslednjih nekoliko dana trihineloza je potrđena  kod dve divlje svinje. Iz kruševačke  Veterinarske stanice apeluju na sve individualne proizvođače da  svinjsko meso pre upotrebe  obavezno donesu na  kontrolu Imajući u vidu da kreće vreme svinjokolja, veterinarska stanica pozvala je sve individualne proizvođače ali i kooperante, da nakon klanja životinja,  uzorke mesa obavezno donesu na kontrolu. - Iskustvo iz prethodnih godina je da su ljudi, uglavnom oni mlađi, prilično edukovani kada je u pitanju trihinela i da su svesni posledica konzimiranja zaraženog mesa. Za one koji to nisu, važno je napomenuti da se na zaraženoj svinji ne…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kruševljanka preminula od posledica virusa Zapadnog Nila

U Rasinkom okrugu su u ovoj sezoni od groznice Zapadnog Nila zvanično obolele četiri osobe, što je potvrđeno na osnovu ...

SPO Kruševac:  Ulazak regiona u EU ukinuće granicu između Srbije i Kosova

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove Kruševac se snažno zalaže da Srbija istraje na evropskom putu, jer, kako navode,  evropski standard ...

Večeras u Umetničkoj galeriji – „Sinhronicitet” Dejana Aksentijevića

Izložba umetničkih radova kruševačkog umetnika Dejana Aksentijevića pod nazivom “Sinhronicitet”  večeras u 20 sati biće otvorena u kruševačkoj Umetničkoj galeriji. ...

Sa studijske posete švedskom gradu Javle – dragocena iskustva u tretmanu voda i alternativnim izvorištima

Deo projektnih aktivnosti na uvođenju integrisanog upravljanja jezerom Ćelije u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka ...

SNS – povećanje minimalca značajno za veliki deo populacije

Minimalna cena rada od januara će iznositi 155 dinara po satu, što je povećanje od 18,6 odsto za godinu i ...