DS o 2017-toj u Kruševcu: Medijski mrak, satanizacija političkih protivnika i nezakonito trošenje javnih sredstava

Postavljeno: 24.12.2017

U Srbiji, a posebno u Kruševcu, danas se živi lošije nego 2012-te – ocenila je Goranka Vilimanović, predsednica ovdašnjeg odbora Demokratske stranke u novogodišnjem obraćanju medijima. Ona je komentarisala i nalaze Državne revizorkske institucije o  realizaciji gradskog budžeta u 2016. godini prema kojima je gradska vlast nezakonito potrošila 195 miliona dinara

2017-tu pamtićemo po medijskom mraku, satanizaciji DS-a i drugih političkih protivnika i pokušaju da se nasilno stvori jednopartijski sistem  – rekla je Vilimanovićka, dodajući i da se privredne reforme sprovode kroz stečajeve i uz velike subvencije za nove investitore zbog kojih se dodatno zadužujemo, da se položaj radnika pogoršava, te da je zapošljavanje „ogoljeno stranačko“, kao i da nezaposlenost raste, a da vlast to prikriva promenom metodologije izračunavanja stope nezaposlenosti.  

Ukazala je i na teškoće u funkcionisanju javnih preduzeća, a naročito na „niske grane“ na koje je spalo kruševačko zdravstvo, uz konstataciju da vlast nema sposobnosti da reši problem gradske apotekarske ustanove koja nestaje.

U Kruševcu je zaustavljen razvoj, a novac iz budžeta troši se nezakonito – tvrdi predsednica jedine parlamentarne opozicione stranke u našem gradu, pozivajući se na nalaze Državne revizorske institucije. Prema tim nalazima, tvrdi Vilimanovićka, lokalna vlast je u prošloj godini potrošila oko 60 miliona dinara bez poštovanja zakona o javnim nabavkama,  bez računovodstvene dokumentacije potrošeno je 4,4 miliona, a indirektnim budžetskim korisnicima isplaćeno je 70 miliona više od plana, bez zahteva za izmenu tih aproprijacija. Kao posebno simptomatično, Vilimanovićka je izdvojila činjenicu da je oko 6 miliona budžetskih para potrošeno suprotno zakonu, a iz tih sredstava plaćeni su telefonski računi koji nisu u sistemu gradske uprave, te troškovi  za 3 tone goriva za automobile koji ne pripadaju  gradskoj upravi.

Demokratska stranka predala je i zahtev da se o nalazima Državne revizorske institucije raspravlja na skupštinskoj sednici zakazanoj za ponedeljak, ali  je taj zahtev odbijen sa obrazloženjem da portirnica subotom ne radi, preneo je Desimir Pavlović, potpredsednik gradskog odbora.

Kruševačke demokrate osvrnule su se i na nedavno održane izbore za savete mesnih zajednica, koji su, kako je naglašeno, sprovedeni uz veliku političku kampanju SNS-a kao politički izbori, suprotno Ustavu.

SNS  izašao sa podatkom da je na ovim izborima osvojio više od 98 odsto  mesta u organima mesnih zajednica, ali mislim da ne bi trebalo da se hvale tim rezultatima jer je, uz svu njihovu kampanju, na ove izbore izašlo samo 16 odsto upisanih birača, što pokazuje da su građani i građanke zapravo apstinencijom bojkotovali ove izbore – ocenila je Goranka Vilimanović. Pavlović je podsetio da je 2008. godine Ustavni sud poništio izbore za mesne zajednice u Kruševcu zbog sličnog ponašanja tada vladajuće Srpske radikalne stranke.

I u radu lokalnog parlamenta DS doživljava blokadu, a nedostatak političke kulture i kulture dijaloga u najvišem gradskom zakonodavnom  telu rezultira neretko uvredama, ismevanjima i govorom mržnje prema odbornicima DS-a,  umesto činjenične i argumentovane rasprave. –U teškoj smo situaciji, ali ako se neko nadao da ćemo zatvoriti vrata, to se neće desiti – rekla je Vilimanovićka.

Potpredsednica kruševačkog odbora, Svetlana Vučićević, dodala je da će Demokratska stranka, u situaciji kada su joj medijska vrata uglavnom zatvorena (konferenciji je prisustvovala samo redakcija GRAD-a), komunikaciju sa građanima i priliku da im prenese svoje stavove, bazirati na društvenim mrežama i, pre svega, na ličnom kontaktu. – Otkad je uvedeno višestranačje, od 90-tih godina, opozicija je uvek imala kakvo takvo mesto u medijskoj sferi. Po prvi put danas mi nemamo nikakav prostor da izrazimo naš stav. Zato nam preostaju samo alternativni kanali, organizovanje akcija i direktna komunikacija sa građanima  – ocenila je ona i naglasila da DS ima iza sebe 28-godišnju tradiciju i veoma razvijenu stranačku infrastrukturu.

Na pitanje kako protiče akcija za vraćanje penzija penzionerima, demokrate kažu da je Demokratska stranka inicirala ovu aktivnost, a da je to sada postala šira društvena akcija, i da očekuju da će konačno dobiti pozitivan epilog. Što se tiče saradnje sa opozicijom Kruševca koja u poslednje vreme nastupa zajednički, u Demokratskoj stranci kažu da su njihova vrata otvorena i veruju da će, kada za to dođe vreme, sve opozicione stranke koje dele demokratske vrednosti imati zajedničku platformu za političko delovanje.  

Ostale vesti

Komentari

  1. Čarapan kaže:

    Ajde demokrate, buđenje, pa da spašavamo Kruševac I Srbiju od ovih lopova.

  2. Miki kaže:

    Ove nije sramota da se javljaju? Opustošili su ovaj grad i hoće na silu da se vrate da nas sahrane. Još kad bi izbori bili ukinuti, pa da sami zasednu u fotelje…

2 thoughts on “DS o 2017-toj u Kruševcu: Medijski mrak, satanizacija političkih protivnika i nezakonito trošenje javnih sredstava

Comments are closed.

back-to-top