Drugi dan Viteškog megdana: bogat program za najmlađe

Postavljeno: 26.06.2021

Danas je arheološki park „Lazarev grad“ bio prepun događaja posvećenih deci. Viteški dečiji kamp, streličarstvo, škola jahanja i mačevanja samo su neke od animacija koje su privukle pažnju mališana

Naši namlađi sugrađani, u pratnji svojih roditelja, imali su priliku da se kroz srednjevekovni bazar i izložbu starih zanata i suvenira upoznaju sa nekadašnjim načinom života na ovim prostorima. Kao i prethodnih godina, najveću pažnju prisutnih gostiju privukli su kostimi družine Svebor „Sveti Knez Lazar“. Pored upečatljivih odevnih predmeta organizovali su veliki broj radionica za decu.

– Uz prikazne viteške borbe, imamo streličarstvo, kao i radionice sa glinom. Danas će biti i Vidovdanski viteški megdan za decu koji obuhvata borbu na brvnu, bacanje kamena, navlačenje klina – rekla je Dušica Živanović, član ove družine.

Streličarski klub „Carska strela“ iz Kruševca jedan je od učesnika ove manifestacije. Raspolažu velikim brojem lukova i strela, koji su namenjeni svim uzrasnim kategorijama, među kojima najveće interesovanje iskazuju najmlađi.

– Juče kao i danas imamo veliki odaziv dece. Roditelji rado puštaju svoju decu da gađaju, a ono što je zanimljivo je to da su majke hrabrije i češće pristaju da i same probaju streličarstvo – rekao je Vladimir Marijanović, operativni trener streličarstva.

Iskusni treneri Konjičkog kluba „Zapadna Morava“ Kraljevo i Udruženja “Zoo planet“ iz Niša bili su zaduženi za sigurnost dece koja su htela da se okušaju u jahanju konja. Pored velikih ždrebaca, veliku pažnju privukao je i poni kom su se posebno obradovali.

– Ovde smo da bismo klincima približili jahanje. Sve donacije koje zaradimo idu za prehranjivanje naših životinja u Nišu – izjavio je Uroš Denčić iz udruženja „Zoo planet“.

Mada je u pitanju manifestacija koja za cilj ima upoznavanje srednjovekovne Srbije, program je obilovao i modernijim igrama za decu. Veliki broj animatora, među kojima su klovn i čovek na štulama, kroz najrazličitije zadatke učinili su današnji događaj još zanimljivijim.

Viteški megdan u Lazarevom gradu zvanično je otvoren u petak, a završava se u nedelju 27. juna.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top