Đuza Stojiljković dobio mural u selu Ribare

Postavljeno: 11.07.2021

Na zidu osnovne škole u selu Ribare oslikan je portret proslavljenog kruševačkog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića. I ovaj mural delo je Milana Milosavljevića Deroksa, a uz sliku nalazi se i poruka „Đak ove škole“ kao i prve reči pesme iz filma „Ljubav i moda“, koju je Đuza otpevao

Vlastimir Đuza Stojiljković rođen je 30. juna 1929. godine u Ražnju u učiteljskoj porodici. Gimnaziju je završio u Kruševcu, gde počinje amaterski da se bavi glumom. Nakon toga upisao je Rudarsko – geološki fakultet koji je napustio i krenuo na Akademiju pozorišnih umetnosti.

Igrao je u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, a najupečatljivija ostvarenja imao je u filmovima „Ljubav i moda“, kao i u serijama „Pozorište u kući“ i „Porodično blago“.

Podsetimo, Đuza je veselio i najmlađe pozajmljujući glas likovima kao što su Patak Dača, Pepe le Tvor, Rafaelo iz Nindža Kornjača.
Vlastimir Đuza Stojiljković bio je i dobitnik brojnih nagrada među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Dobričin prsten i „Zlatni Ćuran“ za životno delo.

Preminuo je 17. juna 2015. godine u Beogradu.

S.M.
Foto izvor: FB: Kruševac u slikama

Ostale vesti

back-to-top