Đorđe Marjanović nije više sa nama

Postavljeno: 15.05.2021

Danas je u devedesetoj godini umro Đorđe Marjanović, muzička legenda i mega zvezda jugoslovenske pop i rok scene šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, simbol države za kojom mnogi i danas žale, šarmer i filantrop, jedan jedini, kako za njega kažu kolege ali i nebrojeni obožavaoci

“Zvižduk u osam”, “Lazarela”, “Natali”… samo su neke od pesama koje će pevati i buduće generacije, a Đorđe će zauvek biti upamćen po uzbudljivim scenskim nastupima, ali i ljubavi i bliskosti koju je imao sa svojom publikom.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike – Beogradsko proleće, Pesma leta, Splitski festival, Zagrebački festival…, osvojio je mnoge nagrade, njegovi obožavaoci su bili spremni i na masovne proteste protiv odluke žirija onda kada nije …

Rođen je u Kučevu 1931. godine. U Požarevcu je završio gimnaziju, a potom je napustio studije farmacije u Beogradu – da bi pevao. Prvi put je nastupio kao pevač na audiciji koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, a od publike se oprostio u maju 2004, koncertom u Centru Sava.

Obožavan u Jugoslaviji ali i tada velikom Sovjetskom Savezu, Đorđe Marjanović će biti upamćen i kao prvi pevač  koji je dobio svoj klub obožavalaca, Đokiste koji su se osnivali svuda po Srbiji.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top