Decenije predanog rada kruševačkog ogranka Kola srpskih sestara  

Postavljeno: 08.09.2017

Članice Kola pripremaju pakete osnovnih životnih namirnica, hemije, obilaze i daruju udruženja osoba sa invaliditetom, višečlane porodice kojima je pomoć potrebna, decu u domu „Jefimija“, korisnike Georntološkog centra. Rade predano i volonterski, organizuju različite akcije i dovijaju se kako da obezbede dovoljno sredstava i  pomoć za što više ljudi

Njihova vrata su otvorena svima kojima je pomoć potrebna. Samohrani roditelji, sugradjanke i sugradjani skrhani nemaštinom i bolestima, penzioneri sa mizernim primanjima, ljudi koje je život „slomio“ pa su se našli na ivici egzistencije, znaju da za pomoć uvek mogu da se obrate Kolu srpskih sestara u Kruševcu. To u razgovoru za list GRAD potvrdjuju Snežana Stajković, predsednica  i Slavica Davidović, počasna predsednica, koja je nakon 16 godina predanog rukovodjenja ovdašnjim Kolom nastavila aktivno da pomaže.

– Kod nas dolaze kako oni kojima je pomoć potrebna tako i oni koji žele da pomognu donoseći odeću, hranu, sredstva za higijenu, donirajući novac. Stalno pripremamo pakete osnovnih životnih namirnica, hemije, obilazimo i darujemo udruženja osoba sa invaliditetom, višečlane porodice kojima je pomoć potrebna, decu u domu „Jefimija“, korisnike Gerontološkog centra – podseća Snežana Stajković, koja je od Skupštine ovdašnjeg Kola u junu dobila poverenje za drugi trogodišnji mandat.

Ovdašnje Kolo, napominje ona, je potpisalo sporazum sa Bankom hrane iz Beograda, a tokom dve akcije sprovedene u saradnji sa tom humanitarnom organizacijom prikupljeno je ukupno više od 660 kilograma hrane.

– Akcije su bile organizovane u Maksiju, koji je partner Banke hrane, a sugradjani i sugradjanke su mogli tokom svoje kupovine da kupe i nešto od osnovnih životnih namirnica i nakon plaćanja ubace u našu kutiju. Prvi put smo uspele da sakupimo oko 380 kilograma koje smo prosledile Crvenom krstu, a drugi put oko 280 kilograma, od kojih smo napravile 40 paketa za samohrane roditelje – kaže Stajkovićka.

Članice Kola su nedavno organizovale i humanitarni izlet, tokom koga su obišle manastire Denkovac, u kome se nalazi deo moštiju Svetog Nektarija, Sarinac, Raletinac i Lipar.

– Tada smo odnele dvadesetak kutija odeće za decu i odrasle, koju smo prikupile. Veoma su nas lepo dočekali – priča ona napominjući da je tu posetu ugovorila Dragana Cvetković, jedna od pet popadija, inače veoma aktivnih članica ovdašnjeg Kola.

Sanduče

Prostorije Kola srpskih sestara u Kruševcu su u Ulici Majke Jugovića br.1. Ispred kancelarije nalazi se sanduče u koje sugradjanke i sugradjani kojima je teško ostavljaju poruke o tome šta ih muči, odnosno kakva im je pomoć potrebna.

Akcije za Materice, za Uskrs, u vreme Dečije nedelje, kada posećuju decu u vrtiću „Bubamara“ u naselju Marko Orlović, noseći im slatkiše i pribor za rad, samo su deo njihovog rada. Jedna od najzanimljivijih akcija im je, kako su ispričale, zabava koju tokom svetosavske nedelje organizuju za korisnike Gerontološkog centra.

– Tada donosimo hranu, dovodimo muziku, a što je najbitnije pripremamo lutriju za stanare Doma. To ih, pokazala je dosadašnja praksa, najviše obraduje. Reč je o simboličnim poklonima, to budu peškiri, kafa, sredstva za higijenu, po neka košulja, ukras, ali stanare ti pokloni razvesele – kaže Stajkovićka.

Predsednica i počasna predsednica kruševačkog odbora Kola srpskih sestara, Snežana Stajković i Slavica Davidović

Proslava slave, Male Gospojine, način je da se, takodje, prikupe sredstva za pomoć ugroženima.

– Naše članice pripreme bogato posluženje. Gosti donose poklone i novac koji uplaćujemo na namenski račun. Deo poklona mi dalje poklonjamo, a za deo organizujemo prodaju i na taj način ponovo prikupimo sredstva – navodi ona.

Predsednice Kola, aktuelna i počasna, pozivaju Kruševljanke da im se pridruže u humanitarmnom radu i druženju, podsećajući da će uvek biti onih kojima je pomoć potrebna kao i onih koji su spremni da pomognu ili daruju.

J.B.

Podsećanje

Program rada Kola srpskih sestara nije bitno menjan, odnosno oslanja se na osnivački program iz 1903. godine, koji su tada pisale Nadežda Petrović, Delfa Ivanić i druge znamenite žene, i Branislav Nušić. To su kasnije prihvatile i druge slobodoumne žene, one su tada imale ozbiljne zadatke pred sobom, nisu imale ništa, a postigle su sve – podseća Slavica Davidović, počasna predsednica kruševačkog odbora Kola srpskih sestara

.

Ostale vesti

back-to-top