Danas su Materice – praznik majki

Postavljeno: 26.12.2021

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Materice.  Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, a za drešenje dobijaju poklon ili novac

Materijce su jedan od nekoliko praznika koji prethode Božiću, a svi imaju simboliku odrešenja od grehova, povezivanje porodice i iskazivanje ljubavi prema bližnjima i prema Bogu. Svi su porodični i ukazuju na veze, uloge, i privrženost koja treba da čini porodicu.

U ovim pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su, uglavnom, svuda isti.

Najpre očevi i majke, u treću nedelju pred Božić, koja se zove Detinjci, izjutra rano „vezuju“ svoju decu, negde čak i onu u kolevci, a deca im se „dreše“. Pošto je to uvek nedelja po Svetom Nikoli, to obično „Sveti Nikola ujutru donosi deci poklone“.

U drugu nedelju pred Božić, koja se zove Materice, očevi i deca „vezuju“ majke (matere), a one im se „dreše“. U nedelju pred sam Božić, koja se zove Oci, majke i deca „vezuju“ očeve, a oni im se „dreše“.

Ovo uzajamno „drešenje“ je uzajamno činjenje poklona ljubavi, što stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima.  Na taj način se hrišćanoi pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga od grehova, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top