Danas je Spasovdan

Postavljeno: 13.06.2024

Vaznesenje Gospodnje, poznato i kao Spasovdan, jedan je od važnih hrišćanskih praznika. Obeležava se četrdeset dana posle Vaskrsa i predstavlja dan kada se Isus Hristos uzneo na nebo.

Vaznesenje Gospodnje simbolizuje završetak Hristovog boravka na zemlji nakon vaskrsenja i njegovo uzdizanje na nebo, čime je postavio osnovu za obećanje svog drugog dolaska. Ovaj događaj naglašava Hristovu božansku prirodu i njegovu ulogu posrednika između Boga i ljudi.

Spasovdan se u pravoslavnoj crkvi proslavlja liturgijama i molitvama, a u mnogim zajednicama organizuju se litije i procesije. Pored crkvenih obreda, Spasovdan je povezan i sa narodnim običajima. Veruje se da na ovaj dan ne treba raditi teške fizičke poslove kako bi se izbegla nesreća. Takođe, mnogi vernici se okupljaju na seoskim saborima i vašarima.

Vaznesenje je ključno za hrišćansku teologiju jer potvrđuje Hristovu pobedu nad smrću i njegovu ulogu kao večnog sveštenika i posrednika. Ovaj praznik priprema vernike za dolazak Svetog Duha, koji se slavi deset dana kasnije na praznik Pedesetnice.

Spasovdan je, dakle, duboko ukorenjen u hrišćanskoj veri i tradiciji, simbolizujući nadu i veru u Hristovo obećanje večnog života.

T.S

Ostale vesti

back-to-top