Danas je Lazareva subota (Vrbica)

Postavljeno: 08.04.2023

Srpska pravoslavna crkva danas obeležva jedan od svojih važnih praznika, Lazarevu subotu, koja označava uskrsnuće Lazara iz Betanije. Prema predanju, Lazara je Isus Hrist uskrsnuo četiri dana nakon njegove smrti, što je bilo od velikog značaja za učenike i mnoge druge vernike

Lazareva subota predstavlja i početak Velike nedelje, koja vodi do Uskrsa. Ovaj period je vreme introspekcije i pripreme za najveći hrišćanski praznik, pa vernici koriste ovaj period za razmišljanje o svojim postupcima i pripremu za susret sa Hristom. Ovaj praznik ima veliku simboliku za sve hrišćane, podsećajući na veru u uskrsnuće i nadu u večni život.

Na Lazarevu subotu praznuje se posebano i vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica
Na dan Lazareve subote se u pravoslavnim hramovima u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, i u crkvu se unose mladi vrbovi lastari, tek ulistali. Pošto se vrba osveti, sveštenik narodu deli grančice, i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sa grančicama u rukama, koji simboliše biblijski događaj, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim, nakon Lazrevog vaskrsavanja.

Vrbica je poznata kao i praznik dece, koja mu se posebno raduju i za koga se posebno udešavaju, zbog čega se u narodu se često čuje „doterao se kao za Vrbicu“.

Ostale vesti

back-to-top