Danas je Ivanjdan

Postavljeno: 07.07.2024

Sveti Jovan Krstitelj je jedan od najznačajnijih svetitelja u hrišćanstvu, a 7. jul je dan kada pravoslavni vernici slave njegovo rođenje, poznato kao Ivanjdan. Ova slava je veoma poštovana u Srbiji i širom pravoslavnog sveta.

Ivanjdan se obeležava kao porodična slava, i vernici se okupljaju da proslave rođenje Svetog Jovana Krstitelja, koji je najavio dolazak Isusa Hrista i krstio ga u reci Jordan. Pripreme za ovaj praznik počinju nekoliko dana unapred, uz pripremu svečane trpeze i uređenje doma.

Na sam dan slave, vernici odlaze u crkvu na jutarnju službu gde se osvećuju slavski kolač i žito. Slavski kolač simbolizuje telo Hristovo, dok žito predstavlja večni život i Vaskrsenje. Osvećeni kolač i žito se potom donose kući gde se nastavlja proslava u krugu porodice i prijatelja.

Ivanjdan je više od običnog praznika – to je dan kada porodice slave svoju veru i zajedništvo, sećajući se vrednosti koje je propovedao Sveti Jovan Krstitelj: pokajanje, krštenje i duhovna čistota. Ova slava je duboko ukorenjena u srpskoj tradiciji i kulturi, prenoseći se sa generacije na generaciju.

 

T.S

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top