Da li smo spremni za novu školsku godinu?

Postavljeno: 29.08.2023

Uoči početka nove školske godine u Srbiji, društvo i obrazovni sistem suočavaju se s izazovima i promenama nakon preuranjenog završetka prethodne zbog tragičnog masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi.

Kako bi rasvetlili nove okolnosti i izazove pred obrazovnim sistemom, razgovarali smo sa načelnikom Školske uprave Zoranom Askovićem, koji je za naš medij govorio o organizaciji nastave, bezbednosti učenika, ali i povećanju plata u prosveti te o tehološkim viškovima.

– Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima i svim zaposlenim u ustanovama obrazovanja u Rasinskom okrugu želim srećan početak nove školske godine, Posebno želim srećan početak prvacima, da zavole školu i učiteljicu/učitelja i da imaju bezbižno detinjstvo.Sve je spremno za početak nove školske godine. U svim školama se tokom leta radilo, mislim na tekuće održavanje zgrada. U julu je naš okrug pogodilo u tri navrata nevreme koje je uslovilo jaku kišu i vetar. Pojedinim školama na teritoriji Rasinskog okruga tokom letnjih meseci jak vetar je odneo krovove i te škole su prokisle, pa je bilo potrebno da se saniraju štete. Sve te škole su spremne da dočekaju učenike 1. septembra – poručuje pred polazak u školu Zoran Asković, načelnik Školske uprave.

Inače, ove godine, u prvi razred poći će 1787 prvaka u našem Okrugu, od čega je 1015 đaka sa teritorij Kruševca. U odnosu na prošlu godinu, 11 ih je manje, a najviđe đaka prvaka, kao i inače, upisalo se u OŠ „Nada Popović“ – 155.

Ministarstvo prosvete uputilo je osnovnim i srednjim školama smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada za školsku 2023/24.godinu, koje je pripremila međuresorna radna grupa.

– Ovim smernicama bliže se uređuju način planiranja, organizovanja i ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada škole, sa naglaskom na ostale oblike obrazovno-vaspitnog rada i unapređivanje vaspitnog rada sa učenicima. Smernice treba da pomognu školi da uspostavi kontinuitet u daljem obrazovno-vaspitnom radu , da dostigne zakonom propisane ciljeve obrazovanja i vaspitanja i da se što uspešnije nosi sa mogućim izazovima u novoj školskoj godini – objašnjava Asković.

Bezbednost na prvom mestu

One škole koje misle da imaju manji procenat psihologa i pedagoga od Ministarstva prosvete traže zahtevom veći broj izvršilaca na ovim radnim mestima.

– Ministarstvo, posle detaljne provere, izlazi u susret ovim školama. Već su neke škole i dobile veći broj izvršilaca na ovim mestima.
U školama će biti pojačano prisustvo policajaca, a sve škole su pokrivene video nadzorom. U novoj školskoj godiniu zajedno sa MUP-om biće organizovan i projekat uz pomoć kog će učenici srednjih i osnovnih škola usvojiti znanja o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

– Naše gradske škole imaju dovoljan broj školskih policajaca. Što se tiče seoskih škola, policajci dolaze na poziv iz prostog razloga što Policijska uprava nema dovoljan broj policajaca i oni su tu uvek negde u blizini. Sve naše škole imaju video nadzor i kamere u dvorištu na rizičnim mestima i mislim da su učenici i svi zaposleni u njima maksimalno bezbedni. Policijska uprava ne prepušta ništa slučaju.

– Već početkom naredne nedelje Policijska uprava organizuje sastanak sa svim direktorima osnovnih škola Rasinskog okruga na kome će im izložiti šta će raditi u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Inače, ovaj projekat se realizuje na osnovu odobrenja Kabineta ministra, Ministarstvo unutrašnjih poslova će u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Misije OEBS u Republici Srbiji, Agencije za bezbednost saobraćaja i udruženja „Caritas“ u Republici Srbiji od školske 2023/2024 godine početi sa sprovođenjem ovog projekta u svim odeljenjima od prvog do osmog razreda osnovnih škola. Cilj projekta je usvajanje znanja i veština o bezbednom ponašanju u stvarnom i virtuelnom okruženju, u vanrednim situacijama i bezbednom učešću u saobraćaju – ističe Asković.

Manje tehnoloških viškova, veće plate

Država je najavila povećanje plate u prosveti od septembra i to za 5 odsto, a naš sagovornik smatra da profesori zaslužuju i veće plate zbog prirode svog posla.

– Srećan sam i zadovoljan da se prosvetnim radnicima povećaju plate. Znam šta sve rade, koliko je to velika odgovornost. Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić se trude da ovu krizu i inflaciju i prosvetni radnici ne osete. Povećanje plata u prosveti je u kontinuitetu.

– Prosvetni radnici zaslužuju i veće plate, što će nadam se i dobiti u narednom periodu. Najava povećanja plata u prosveti početkom septembra od 5% (plata koja se prima u oktobru) i od početka naredne godine za 12,5% bitno će poraviti stanje prosvetara. Nadamo se da će se ovako nastaviti i u narednoj i u narednim godinama. Tokom avgusta a pred početak školske godine svake godine vrši se zbrinjavanje tehnoloških viškova i upošljavanje novih kadrova u prosveti. Nastavnog kadra ima, ali sve je manje nastavnika prirodnih nauka.

– Izuzetno sam zadovoljan time što ćemo zbrinuti sve tehnološke viškove učitelje. Krajem prošle školske godine imali smo iz škola najavu da će biti više od 20 tehnoloških viškova. Pametnom raspodelom odeljenja u školama i profesionalnošću prosvetnih savetnika u Školskoj upravi Kruševac došli smo samo do dva tehnološka viška, a i njih ćemo zbrinuti u školama gde već ima mesta.

– Naravno, zbrinućemo i sve tehnološke viškove u predmetnoj nastavi, kao i svake godine. Postoji i Radna podgrupa na nivou Školske uprave u kojoj su i predstavnici sindikata, koja se time bavi i do sada smo funkcionisali kao jedan. Nastavnog kadra ima, ali ima manjka nastavnika fizike, informatike. Mi za sada, imamo dovoljno nastavnika matematike – zaključuje Asković.

Marija Janković

 

Ostale vesti

back-to-top