Crveni krst donirao 1.700 litara medicinskog alkohola

Postavljeno: 26.12.2020

Medicinski alkohol jačine 75 procenata, dobijen preradom rakije oduzete inspekcijskim nadzorom , Crveni krst Kruševac donirao je Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Gerontološkom centru u tom gradu. Vredna donacija u vreme pandemije korona virusa, kažu u kruševačkoj Bolnici

Oko 6.500 litara oduzete rakije, Vino Župa iz Aleksandrovca preradila je bez nadoknade, a od ukupno dobijenih 1.700 litara medicinskog alkohola, 1.300 je donirano Opštoj bolnici, ostatak Domu zdravlja i Gerontološkom centru.

Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta, kazala je da je ova donacija izraz zahvalnosti svim našim lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i nemedicinskom osoblju koji se danonoćno bore da sačuvaju živote svojih sugrađana u vreme korona virusa, te da je na nama da u toj borbi pomognemo koliko možemo, ali i da se ponašamo odgovorno.

Na vrednoj donaciji zahvalila se Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac, istakavši tom prilikom da je donacija stigla u pravom trenutku.

– Ovaj medicinski alkohol koristićemo za dezinfekciju osoblja i prostora na kovid odeljenjima, a što je još bitnije, i za dezinfekciju u dezo tunelu gde zbog trenutno niskih temperatura za dezinfekciju može jedino da se koristi alkohol, jer se ne ledi– kazala je Stević Gajić, uz napomenu da je prevencija inače jako bitna, te da su dezinfekciona sredstva u ovoj situaciji više nego potrebna.

Inače, rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora 2005. godine, odlukom Vlade Srbije, bez naknade je ustupljena kruševačkom Crvenom krstu. Reč je o 9.196 flaša rakije, a preradu u medicinski alkohol, bez nadoknade, izvršila je aleksandrovačka Vino Župa.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top