Ćopićev Mačak u Kruševačkom pozorištu

Postavljeno: 26.10.2020

Kruševac, odnosno njegova najmlađa pozorišna publika, druži se sa jednim od čuvenih likova iz priča Branka Ćopića, pisca uz koga odgrastaju generacije mladih. Premijera je 26. oktobra u 18 časova

Reč je o predstavi „Mačak otišao u hajduke“, po istoimenoj priči Branka Ćopića, koju je anasambl Kruševačkog pozorišta pripremio uz rediteljski podršku Aleksandra Pejkovića.

Pejaković, koji je inače stalni reditelj u Dečijem pozorištu Republike Srpske, podseća da priča  prati naslovnog junaka na putu lenjosti.  Glavni sukob je izmedju mlinara i mačka. Mlinarova uloga je roditeljska, on teži da mačka nauči da je odrastao i da sam snosi posledice svojih odluka. 

– Ono što je najvažnije, glavni junak, mačak, na kraju predstave pokaže djeci i roditeljima u publici da ljudsko društvo živi po principu stvarnosti i odgovornosti i da djecu najviše na svijetu vole njihovi roditelji – napominje Pejaković.

U Kruševačkom pozorištu režira prvi put, a u dosadašnjoj karijeri je potpisao četrdesetak komada. 

U novoj dečijoj predstavi Kruševačkog pozorišta igraju Dragan Marinković, Biljana Jocić Savić, Slađana Nestorović Ristić, Jovanka Andrić, Bojan Veljović, Nikola Rakić, Jelena Tomić, Jovana Đorić, Jelena Vukićević. 

Dramaturg je Jovan Ristić, scenograf Dragana Purković Macan, za kostime i lutke zaduženi su Dragana Đurić i Dušan Stanković, kompozitor je Asim Sarvan, a za scenski pokret odgovorna je Milka Brđanin. 

Inače, predstave u pozorištu se igraju uz poštovanje protiv epidemijskih mera.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top