+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Četvrt veka “Rasta” – uspešni u proizvodnji unikatnog nameštaja

Četvrt veka “Rasta” – uspešni u proizvodnji unikatnog nameštaja

Stolarska radionica “Rast“ u Medveđi kod Trstenika obeležila je 25 godina postojanja. Pune dve i po decenije posluje po principu socijalnog preduzeća. „Rast“ proizvodi unikatni nameštaj od najkvalitetnijeg drveta, hrasta, orahovine, trešnje, a skoro celi asortiman proizvoda namenjen je stranom tržištu. “Rast“ je osnovao Milan Nedeljković, po rođenju Kruševljanin, koji je od rođenja 1969 godine do danas, veći deo života proveo u Nemačkoj i Americi gde se školovao i usavršavao u oblasti mašinstva. Sada je kao doktor tehničkih nauka u predsedništvu direktora firme BMW u Minhenu

Milan je uvek održavao vezu sa svojim rodnim krajem gde ima mnogo rođaka a u detinjstvu je stekao puno prijatelja, koje je svake godine obilazio. Kada je 1996. godine 1. janura odlučio da otvori stolarsku radionicu, motiv mu je bio da svojim rođacima i prijateljima koji su bili bez zaposlenja pomogne i omogući da se obuče, rade i privređuju za sebe i članove svojih porodica.

– U ovoj radionici se sada godišnje preradi oko 400 kubika drvne građe, hrasta, oraha, trešnje, jasena, od skoro i pinus cembre, specifične vrsta bora koja ispušta eterična ulja tokom eksploatacije i blagotvorna je za disajne organe i nervni sistem – kaže Mića Milićević, šef proizvodnje. Jedna su od prvih firmi koja primenjuje premaze ulje vosak u površinskoj obradi, što su ekološki premazi sačinjeni od prirodnih materijala, lanenog ulja i pčelinjeg voska.

Tokom godina Milan Nedeljković je u ovu radionicu uložio oko 500 hiljada evra, a sve što se zaradi posle isplate plata zaposlenima i plaćanja računa, ulaže u savremene mašine. Okupio je dobar tim, pa njemu ostaje samo da povremeno, dva do tri puta godišnje dođe, obiđe radionicu i vidi da li je sve u redu. “Rast“ trenutno ima 25 zaposlenih. Vremenom je kroz ovu radionicu prošlo oko 70 mladih ljudi koji su se obučavali za stolarski posao, a najbolji su ovde našli stalno zaposlenje. Majstori i zaposleni u ovoj radionici imaju dobre plate, pa se onaj ko ovde dobije posao retko odluči da ode u neku drugu firmu.

Unikatni nameštaj od masivnog drveta, koji se ovde proizvodi može se naći na evropskom tržištu pre svega u Nemačkoj , Austriji i Engleskoj, a u Srbiji u Beogradu i Vrnjačkoj Banji gde je vila “ Emilija“, od stolarije do nameštaja opremljena poizvodima iz ove radionice. Takođe opremljeno je više vinarija u Srbiji sa apartmanima i vinotekama, kao i par restorana u Beogradu. Sa svojim proizvodima od najkvalitetnijeg drveta učestvuju i u obnovi Manastira Hilandar.

Vremenom se posao širio, a sada u Regenzburgu imaju mali prodajni biro, koji je spona između inostranih kupaca i proizvodnje u Medveđi.
Kada je rešio da realizuje jednu svoju u osnovi humanu ideju da pomogne svojim prijateljima da prebrode teško vreme ekonomske krize u Srbiji, Milan Nedeljković je radionici dao ime “Rast“nadajući se da će ona da raste i razvija se.

A ona je upravo, kao što joj ime kaže, rasla i prerasla u firmu koja je svojim kvalitetom osvojila tržište. Nekada je sa žaljenjem gledao kako se iz Srbije izvoze sirovine, poput najkvalitenijeg drveta, a sada sa ponosom može da kaže kako firma koju je on osnovao proizvodi ekskluzivni nameštaj koji je svojim kvalitetom osvojio probirljivo strano tržište.

LJ.Đ.

U “Rastu” sa nestrpljenjem očekuju početak gradnje Moravskog koridora

Prema projektu, od naše firme autoput će biti na udaljenosti od samo 300 metara, što će nam znatno smanjiti troškove transporta od firme, do kupaca. Pored bolje komunikacije, mi očekujemo i povećanje proizvodnje i već planirano zapošljavanje novih radnika – kaže za GRAD Aleksandar Vučić, direktor firme “Rast“ doo u Medveđi.

– Pošto je naša proizvodnja uglavnom usmerena na izvoz, to znači očekujemo i veći izvoz nameštaja od punog drveta, koji proizvodi naša firma, a očekujem da će autoput uticati i na ubrzani razvoj celog regiona – ocenjuje Vučić.

Izjava je deo projekta “Moravski koridor – razvojni izazovi opštine Trstenik” koji je kroz konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja podržala Opština Trstenik. Stavovi izraženi u tekstovima isključiva su odgovornost medija i ne predstavljaju nužno zvanični stav Opštine Trstenik.

   

Stolarska radionica ''Rast'' u Medveđi kod Trstenika obeležila je 25 godina postojanja. Pune dve i po decenije posluje po principu socijalnog preduzeća. "Rast'' proizvodi unikatni nameštaj od najkvalitetnijeg drveta, hrasta, orahovine, trešnje, a skoro celi asortiman proizvoda namenjen je stranom tržištu. ''Rast'' je osnovao Milan Nedeljković, po rođenju Kruševljanin, koji je od rođenja 1969 godine do danas, veći deo života proveo u Nemačkoj i Americi gde se školovao i usavršavao u oblasti mašinstva. Sada je kao doktor tehničkih nauka u predsedništvu direktora firme BMW u Minhenu Milan je uvek održavao vezu sa svojim rodnim krajem gde ima mnogo rođaka a…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Anketa KruševacGrada: Krizni štab u pred odlukom o novom zatvaranju – građani uglavnom protiv

Medicinski deo Kriznog štaba Vlade Srbije predložio je još u ponedeljak uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja kako bi se ...

Raste broj obolelih u Okrugu

U Rasinskom okrugu je za dan potvrđeno oboljevanje od korone kod još 164 osoba, pokazuju podaci kruševačkog Zavoda za javno ...

Zlatna kaciga: Nagrada za životno delo Zoranu Simjanoviću, Vitez od Čarapanije – Nenad Okanović

Savet Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ jednoglasno je odlučio da nagrada za životno delo na 29. Festivalu pripadne ...

Na Bagdali uskoro nova zabava 

Na Bagdali se pravi staza za tjubing, za sada se zna da će izgradnja tog zabavnog sadržaja koštati skoro 13,5 ...

Pitali smo za vas: Zbog čega je uklonjeno zelenilo sa Trga ?

Rekonstrukcija Trga kosovskih junaka uveliko traje, a u prethodnim danima brojni sugrađani su fotografijom zabeležili uklanjanje zelenila i izrazili zabrinutost ...