Centar za osobe sa invaliditetom – Sreća korisnika kao podstrek    

Postavljeno: 23.07.2021

Letnjikovac u dvorištu kruševačkog Centra za osobe sa invaliditetom izgrađen je kako bi korisnici što veći deo vremena mogli da provode na otvorenom, a uskoro se očekuje i postavljanje staklenika gde će nešto više od 20 korisnika moći da se bavi proizvodnjom lekovitog i začinskog bilja. Rad na poboljšavanju kvaliteta života uvek je prioritet, napominju u Centru

Kruševački Centar za osobe sa invaliditetom kontinuirano radi na unapređenju postojećih i uvođenju novih usluga socijalne zaštite, osluškujući potrebe korisnika i njihovih roditelja te prateći trendove u socijalnoj zaštiti.

Jako nam je važno da radimo na tome da zadovoljimo naše korisnike, ali i druga invalidna lica sa teritorije Grada. Kada su oni srećni i mi smo – kaže direktorka Centra za osobe sa invaliditetom Nevena Lazarević.

Iako u jeku pandemije Centar za osobe sa invaliditetom nije pružao uslugu dnevnog boravka zaposleni u ovoj ustanovi radili su svakodnevno i bili na usluzi 24 časa, ne samo svojim korisnicima već svim invalidnim licima sa teritorije grada.

Naši brojevi telefona nalazili su se na sajtu grada i bili smo na raspolaganju 24 sata za bilo kakvu vrstu pomoći – dodaje direktorka.

Na preporuku ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje da korisnici što više vremena provode na otvorenom prostoru u dvorištu Centra izgrađen je letnjikovac.

Letnjikovac je napravljen uz donatorstvo kompanije DM i Grada Kruševca kao i gospodina Latifovića koji nam je besplatno uradio ogradu. Takođe, za vreme pandemije radili smo projekat sa Agencijom za regionalni razvoj za staklenik koji će uskoro biti otvoren. To će značajno za naše korisnike da se radno angažuju, planiramo da  tu proizvodimo lekovito i začinsko bilje – objašnjava ona.

Tokom pandemije zaposleni u Centru su jednom nedeljno izrađivali testove koje su zatim  odnosili na kućnu adresu korisnika.

Cilj tih testova je da održimo njihove sposobnosti na jednom nivou jer je to našim korisnicima  neophodno, rutina im je dosta važna za održavanje kognitivnih potencijala. Uglavnom su to bili testovi za očuvanje i razvijanje pažnje i percepcije, što se pokazalo jako korisno za njih. Kada su se posle popuštanja mera vratili u Centar organizovali smo razne radionice i pričali smo sa njima o tome kako su podneli pandemiju – kaže defektolog Tatjana Radosavljević.

Već neko vreme očekuje se da u kruševačkom Centru za osobe sa invaliditetom zaživi nova socijalna usluga, predah smeštaj, namenjena pre svega deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Grad Kruševac je u saradnji sa nama podneo projekat pri Ministarstvu privrede koji je odobren, mi smo nadogradili sprat i od sredstava koje su obezbedili donatori i lokalna samouprava opremili taj prostor. Ostalo je još samo da se uradi platforma, odnosno pokretni lift koji će biti od velike koristi za korisnike koji su u kolicima. Da bi se pokrenula ova usluga potrebno je devet radnika, kada nam to odobre onda će se steći svi uslovi da možemo da podnesemo zahtev za licenciranje usluge. U pitanju je veliki posao koji mora da bude urađen u skladu sa procedurom koja nije jednostavna – ističe direktorka Nevena Lazarević.

Kada ta usluga bude zaživela u jednom danu će ukupno moći da primi šest korisnika.

U toku godine korisnici će tu moći da borave ukupno 45 dana, oni to mogu da rasporede kako god žele. To neće biti usluga samo za naše korisnike koji inače koriste uslugu dnevnog boravka nego će biti za sva invalidna lica sa teritorije grada što je od velikog značaja. Usluga je pre svega namenjena roditeljima, za odmor od roditeljstva, jer je zaista zahtevno biti roditelj invalidnog deteta – kaže direktorka.

U narednom periodu očekuje se da Udruženje distrofičara napusti prostor koji je Grada dao na korišćenje Centru za osobe sa invaliditetom, a koji će biti iskorišćen za novu uslugu socijalne zaštite.

Videćemo šta je Kruševcu najpotrebnije pa ćemo u skladu sa tim odlučiti koja će to usluga biti. To zavisi od naše procene ali i procene lokalne samouprave kao našeg osnivača – napominje direktorka.

Centar za osobe sa invaliditetom postoji od 2010. godine, a uslugu dnevni boravak trenutno koristi 20 osoba starosti od 7 do 63 godine.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top