„Anonimnost u pejzažu” Ivana Šuletića u Galeriji

Postavljeno: 14.12.2022

Izložba Ivana Šuletića „Anonimnost u pejzažu”, jednog od najautentičnijih autora srpske likovne umetnosti 21. veka, biće svečano otvorena danas (14. decembar) u 19 časova, u Umetničkoj galeriji. Kustos izložbe biće istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Biljana Grković.

Izložba obuhvata slike i crteže prepoznatljivog likovnog izraza koji počiva na preplitanju i neodvojivosti stvarnog i virtuelnog sveta. Digitalna slika je metafora i oslonac da se manuelnim postupkom, uljem na platnu ili crtežom na papiru velikih formata, preciznim multiplikovanjem stvore nove vizuelne celine.

Na postavci će, pre svega, biti zastupljeni crteži u kojima se transformacija dešava unutar odabranog motiva na način da i oni sami izlaze u prostor i dobijaju volumen, jednako beležeći stanja, karakterističnim likovnim postupkom.

Inače, izložba se priređuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

J.A.


O autoru

Ivan Šuletić je rođen 1982. godine u Beogradu. Diplomirao je 2007. godine, a 2015. je završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade Fondacije Vladimir Veličković za crtež 2018. godine, nagrade „Likovna jesen“ 2016. i druge nagrade „Niš Art Fondacije“ za 2015. godinu. Zaposlen je u zvanju docenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama, među kojima su: Muzej grada Beograda, kolekcija umetnosti European Patent Office u Minhenu, Wiener Städtische kolekcija savremene umetnosti, kolekcija Galerije savremene umetnosti Niš, kolekcija Šumatovačka…

Ostale vesti

back-to-top