Anketa: Kako roditelji i deca preživljavaju onlajn nastavu?

Postavljeno: 14.12.2020

Dve nedelje nakon to su stariji osnovci i srednjoškolci prešli na onlajn nastavu roditelji sa kojima je naša redakcija razgovarala uglavnom su zadovoljni što deca uče od kuće zbog zdravstvene bezbednosti, ali kažu da je veoma teško propratiti sve što treba da urade. Oni koji imaju više đaka imaju problem da obezbede tehničke uslove i prostor za istovremeni onlajn rad više dece.

– Imam troje đaka, svi su na onlajn nastavi i svi idu popodne u školu, što znači da mi treba tri laptopa ili kompjutera i posebne sobe jer za vreme nekih časova pričaju sa profesorima. To, takođe, znači da jak internet treba da bude u svakoj sobi – kaže I.M., majka ovih školaraca. Dodaje da razume da je situacija sprecifična, ali i da je makar moglo da se razmišlja o tome da škole nekako usklade smene.

Malo je lakše onima čija su deca u mlađim razredima.

– Jedno dete ide u treći razred i, iskreno, sada sam već zabrinut da li uopšte treba da ide u školu pod ovim uslovima. Starije je šesti i uspeva da odgovori na obaveze zato što radim od kuće i pomažem oko tehničkih detalja – navodi A.J., otac.

Problem imaju i roditelji koji i dalje idu na posao.

– Naš sin je peti razred, sam je kod kuće u vreme časova. Ako se zbuni zbog tehnike ne možemo da mu pomognemo. Profesori su, za sada, imali razumevanje ako kasni sa slanjem domaćeg, ali ne znamo koliko će to biti tako – navodi naša sagovornica.

Problem imaju i profesori, koji su istovremeno i roditelji, i koji su svoje kompjutere ili laptopove morali da ustupe svojoj deci. I oni se dovijaju pa prilagođavaju koliko je moguće svoj raspored dečijem ili pozajmljuju tehniku od rođaka i prijatelja.

Roditelji potvrđuju da je i deci veoma teško te da im nedostaju odlazak u školu, druženje i zajedničko igranje.

Zimski raspust, prema izmenjenom kalendaru počinje u ponedeljak, 21. decembra, a završava se u petak, 15. januara 2021. godine.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top